Hoe doorbreek je trauma
Myra de Wildt
31 december 2021 

Hoe doorbreek je trauma

Een nieuw jaar staat voor de deur... How about, make it your best one? Er is alleen één maar... zolang je nog sterke (beperkende) overtuigingen hebt, is de kans heel erg groot dat je in dezelfde patronen zal vallen. Weer een jaar in liefdespijn... Klinkt niet echt hoe je het wil toch?

Let's change this! 

Ik neem je mee... De meeste mensen hebben last van overtuigingen. Die kunnen natuurlijk super voor je werken, wanneer ze positief zijn. Zijn ze negatief, dan heb je er veel last van.

Hoe doorbreek je trauma

Achter iedere negatieve overtuiging, zit een traumatische ervaring. 

Dus je kunt er wel vanuit gaan dat de meeste mensen trauma met zich meedragen. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar wanneer je vaker in liefdespijn terecht komt, is dat doorgaans wel het geval. Hoe doorbreek je trauma? Voor ik dat uitleg wil ik met je delen hoe je trauma herkent.

Signalen van trauma: 

 • Depressie
 • Een verdoofd gevoel hebben
 • Niet weten wie je bent
 • Verdoofd gevoel
 • Heel slecht slapen (slapeloosheid)
 • Slapeloosheid en/of nachtmerries
 • Je waardeloos voelen
 • Gevoelens van schaamte
 • Weinig of geen herinneringen aan je jeugd
 • Angst en paniek aanvallen
 • Chronische pijn en hoofdpijn
 • Middelen misbruik en eetstoornissen
 • In je hoofd leven (geen/weinig contact met je gevoel)
 • Zelfdestructief gedrag

Wanneer je er minimaal 3 herkent, dan zou het wel eens kunnen zijn dat je trauma met je meedraagt. Het kan zijn dat je heel goed weet wat je met je meedraagt, maar het kan ook zo zijn dat je het niet weet. Of je het je nou herinnert of niet; trauma zet zich vast in je lichaam.

Wat is precies trauma?

En hoe doorbreek je trauma? Wat is trauma: Wanneer jij iets hebt moeten doen of moeten laten, wat een ander van je verwachtte en wat jij dus niet wilde. Bekent trauma is bijvoorbeeld seksueel, fysiek of emotioneel misbruik. Maar ook wanneer jij als kind voor je ouders moest zorgen, je genegeerd werd na een ruzie of wanneer je niet ondersteund werd in je emoties kun je getraumatiseerd zijn.

Hoe doorbreek je trauma

Wat gebeurd er op dat moment? 

 • Er gebeurt iets wat jij niet wil, maar omdat je nog jong bent en je niet weet hoe je ermee om moet gaan; schiet je naar je hoofd.
 • Je neemt een beslissing over de situatie die doorgaans is "dit wil ik nooit meer voelen". En daar zul je ook alles voor doen.
 • Achter ieder besluit ligt een kernovertuiging; de overtuiging die jij je hele leven al tegen jezelf zegt:
  • "ik ben niet goed genoeg"
  • "er zal nooit iemand voor me gaan"
  • "ik doe het wel alleen"
  • "niemand houdt van mij"
 • Een deel in jou bevriest, dus dat groeit niet mee mij met jou.
 • Om geen contact meer te maken met dit deel (dit deel doet immers pijn), ontwikkel je overlevingsstrategieën zodat je weg van je gevoel kan blijven.

Hoe doorbreek je trauma?

Ik geef je 5 tips:

Stap 1: Wat is jouw trigger?

Soms is het lastig om achter je overtuiging te komen. Maar deze komt eigenlijk altijd naar boven, wanneer je getriggerd (oftewel geraakt) wordt. Ga eens terug naar zo'n moment. Wat raaktje je zo? Waren het de woorden? Was het de manier waarop iemand tegen je sprak of misschien wel de manier waarop iemand naar je keek?

En wát raakte je op dat moment zo? 

Hoe doorbreek je trauma

Stap 2: Wat is jouw kernovertuiging? 

Wanneer je geraakt bent, dan zeg je vaak iets tegen jezelf. Het is de welbekende "zie nou wel".

Wil je je kernovertuiging doorbreken, dan is het belangrijk deze te weten. Wat is jouw overtuiging? Wat zeg je vaak tegen jezelf? Weet je het niet? Let daar de aankomende tijd eens op, wanneer hoor je jezelf de "zie nou wel" zeggen?

Stap 3: Herken je het? 

Dit is niet de gemakkelijkste en dit vereist om tijd en ruimte voor jezelf te nemen. Ga nog eens terug naar een moment dat je geraakt werd en probeer het moment te herleven. Wat zag je? Wat voelde je? Wat hoorde je? Wat voelde je?

Wanneer je hier contact mee hebt gemaakt, probeer te voelen wanneer je dit eerder gevoeld hebt.

Wanneer heb je dit voor het eerst gevoeld en een besluit genomen die geleid heeft tot jouw kernovertuiging? 

Dit zijn doorgaans niet de leukste dingen om te doen. Al helemaal niet wanneer je al lang probeert van je pijn weg te lopen. Bewust of onbewust. Pijn is niet fijn, dus het is menselijk kom hier van weg te gaan. Helaas zorgt het er ook voor dat je geen contact meer hebt met je gevoel, waardoor je steeds ook de verkeerde partners aantrekt.

Hoe doorbreek je trauma

Stap 4: Herstel het contact met je gevoel

Weg blijven lopen van je gevoel zal er voor blijven zorgen dat je de verkeerder partners aantrekt. Hoe? Wanneer je geen contact hebt met je gevoel, is het voelen van zelfliefde dus ook praktisch onmogelijk. Wat gebeurt er wanneer je onvoldoende zelfliefde hebt? Je gaat bij een ander halen wat je zelf mist; liefde. Dan ben je dus heel vatbaar voor partners die niet de juiste voor je zijn. Sterker nog; die ervoor zorgen dat jij weer met de ellendige liefdespijn zit. Beter herstel je dus je contact met je gevoel, zodat je beter voelt welke partners wél goed bij je passen.

Stap 5: Geef jezelf wat je toen nodig had

Innerlijk kindwerk is hier een prachtige tool voor. Dit kun je zelf doen, maar doorgaans heb je hier wel begeleiding in nodig. Tijdens de gratis training Van Liefdespijn naar Gelukkig zijn, leer ik je er meer over.

Wat had jij als kind nodig? 

Je kunt het niet meer krijgen van wie je het dan ook had nodig gehad. En al zou je het wel krijgen, dan zul je het waarschijnlijk heel lastig vinden om het ontvangen. De enige die jou kan geven wat je toen nodig had, ben jijzelf.

Het is hierbij heel belangrijk dat je je emoties serieus neemt. We schuiven zo vaak emoties weg onder het mom van "het valt wel mee". Het gaat er niet om of iets groot of klein is, wat is überhaupt groot of klein is? Het gaat erom dat jij emoties voelt en dat je die serieus mag nemen. Die willen gehoord en gezien worden, dus hoor en zie ze.

Wanneer je deze stappen genomen hebt, kun je je (kern)overtuiging om gaan buigen! 

Ik wens je heel veel succes en ik wens je ook een fantastisch nieuw jaar!

Liefs Myra
Premium Liefdes Mentor
Coach & Therapeut

Ps: Eind januari geef ik gratis de training "van liefdespijn naar gelukkig zijn". Je schrijft je hier in. 

Ps2: NIEUW! "Het geheim van óók succesvol zijn in de liefde". Een gratis videoserie, speciaal voor top onderneemsters. Ontvang ‘m hier.

Ps3: Bijna gratis: het e-book "geen foute mannen meer"

Over de schrijver
Myra de Wildt
Reactie plaatsen