Zo maak je er een geweldig nieuw jaar van
Myra de Wildt
23 december 2021 

Zo maak je er een geweldig nieuw jaar van

En dan is het morgen ineens al kerstavond. Ik hou van de feestdagen, van de gezelligheid en het lekkere eten & drinken. Hoewel het voor mij dit jaar wat anders zal zijn. Op het moment dat ik dit schrijf, lig ik in een ziekenhuisbed. Ik heb al meer dan een jaar buikklachten, dus ik heb vandaag een kijkoperatie. De feestdagen zullen voor mij dus vooral lekker uitrusten zijn.Ik deel dit niet met je om zielig te zijn, maar omdat er uit alles een les te halen is. Toen ik nog werknemer was, waren vrije dagen natuurlijk te gek en het liefst wilde ik er zoveel mogelijk. Maar toen ik ondernemer werd, werd een vrije dag een dag waarop ik niet kon werken en er was altijd zoveel te doen, dus ik kreeg er eerder stress van. Ik ben blij dat ik sinds dit jaar veel beter voor mezelf ben gaan zorgen. Bijvoorbeeld door alle vakanties vrij te zijn, zodat ik (o.a.) kwalitatieve tijd met mijn dochter door kan brengen.

Deze ziekenhuisopname is hier ook een voorbeeld van. Waar ik tot dit jaar manieren zou bedenken om toch zo snel mogelijk aan het werk te zijn, neem ik nu ruim 2 weken volledig vrij om te kunnen herstellen. En nu had ik deze mail misschien ook niet moeten schrijven zo net voor de opname ;) maar het bloed kruipt ook wel weer waar het niet gaan kan. Wanneer ik inspiratie heb, moet het eruit. Daar krijg ik juist energie van en daar draait het uiteindelijk om. De dingen doen die je leuk vindt.

Waarom deel ik dit met jou? De meeste mensen maken aan het einde van het jaar nieuwe voornemens. En dat is super, maar voor mij mist dit één mega belangrijke stap: reflectie. Om even naar binnen te keren en waar te nemen hoe het écht met je gaat.


Om terug te kijken naar wat goed is gegaan en wat minder goed is gegaan. Om te voelen wat je mee wil nemen naar het nieuwe jaar en wat je achter wil laten in het oude jaar. En om dan vervolgens concrete doelen te stellen voor jezelf. Met de nadruk op concreet. Want vaak zijn de goede voornemens dingen die je even bedenkt en na 2 weken in het nieuwe jaar alweer vergeten bent.

Om je hiermee te helpen, deel ik een aantal vragen & tips met je, die je helpen om een geweldig plan voor 2022 te maken, waar je je wél aan gaat houden. Neem echt even de ruimte om hiermee bezig te zijn. Het is echt een mooi moment van écht tijd & ruimte aan jezelf geven en contact met jezelf te maken.

Tips:

 • Reserveer de aankomende week een of twee uurtjes voor jezelf
 • Zorg voor vellen papier of een schriftje, een pen en/of stiften
 • Maak er echt een fijn moment van. Steek kaarsjes aan, zet een lekker muziekje op en schenk jezelf wat lekkers in.
 • Wanneer je er ervaring mee hebt, doe lekker een meditatie vooraf en ben je daar nog niet echt bedreven in, dan kun je de volgende ademhalingsoefening doen:

Ademhalingsoefening:

 • Sluit je ogen en voel even goed hoe je zit of ligt
 • Volg dan in gedachte je ademhaling
 • Voel/ervaar hoe je adem via je neus naar binnen gaat, langs je keel, borst en buik gaat en hoe het je lichaam weer verlaat
 • Doe dit een paar keer (zolang fijn voor je is)

Het gaat erom dat je heel even bewust bij jezelf stil staat en (in hoeverre mogelijk) stilstaat bij jezelf zodat je de vragen goed voor jezelf kan beantwoorden.

Je kan deze vragen op verschillende gebieden van je vragen aan jezelf stellen. Bijvoorbeeld:

 • Je vrije tijd (tijd en ruimte voor jezelf, tijdsbesteding, hobby’s, sporten, etc.)
 • Je relaties (liefdesrelaties, vrienden, familie en/of kinderen)
 • Je werk

Vragen:

 • Toen 2021 net begon, had je toen verwachtingen of wensen voor dit jaar? Wat waren deze?
 • Als je terugkijkt, hoe is het gegaan met deze verwachtingen of wensen?
 • Wat is goed gegaan en wat had je liever anders willen doen (of gehoopt dat het anders zou gaan)?
 • Wat waren de goede dingen van 2021?
 • Wat wil je hiervan zeker meenemen naar 2022? -> maak dit concreet
 • Wat waren de minder goede dingen van 2021?
 • Wat wil je zeker achterlaten in 2021?
 • Hoe zou je het anders willen in 2022? -> maak dit concreet
 • Een hele mooie vraag is ook: "wie wil ik zijn?" Wie ben je nu en is dit ook de persoon die je wil zijn? Zo niet, welke acties mag je dan gaan nemen om de persoon te worden die jij graag wil zijn (en natuurlijk diep van binnen al bent)?

  Om er niet zomaar een lijstje van te maken waar je gezellig een avondje mee bezig was, maar er echt een lijstje van te maken waar je iets mee gaat doen. Zodat je er écht een mooi jaar van gaat maken, maak het concreet! Zelf maak ik altijd van een paar A4’tjes een poster, die ik naast m’n bed hang. Hier staan heel concreet mijn persoonlijke en mijn zakelijke doelen op die ik op deze manier dus iedere dag, het hele jaar door zie.

  Een voorbeeld van persoonlijke doelen:

 • Meer quality time met m’n dochter:
  Vrijdagavond kookavond samen met mijn dochter
  Ieder kwartaal een groot uitje die we om de beurt mogen bedenken
 • Meer quality time met m’n ouders:
  Een weekend weg met papa en een weekend weg met mama 
 • Meer rust & ruimte:
  Ieder weekend een lange wandeling maken in het bos
 • Mijn ochtend- en avondritueel uitbreiden (deze heb ik uitgebreid uitgewerkt)
  Gaan werken met een opruimcoach zodat m’n huis altijd rust uitstraalt
 • Meer beweging:
  Woensdagavond yoga avond
  Zaterdagochtend tennissen
 • Etc.

Maak ‘m zo uitgebreid als jij zelf wil, maar hou het wel behapbaar en realistisch, zodat je je er wel aan gaat houden.

Ik hoop dat je de tijd voor jezelf gaat pakken de aankomende week en met jezelf hele mooie plannen voor 2022 gaat maken! En natuurlijk, dat je je er ook aan gaat houden, zodat je een geweldig 2022 zult hebben!

Voor nu wens ik jou alvast hele fijne, gezellige en warme Kerstdagen toe! Het wordt misschien niet zoals je verwacht had, maar ik hoop dat je kijkt naar de dingen die er wél zijn en hier intens van gaat genieten!


 Liefs Myra
 Liefdespijn Mentor
 Coach & Therapeut

Ps: 31 januari t/m 2 februari geef ik live de 3-daagse training Van Liefdespijn naar Gelukkig zijn, je schrijft je hier gratis in
Ps2: NIEUW! "Het geheim van óók succesvol zijn in de liefde". Een gratis videoserie, speciaal voor top onderneemsters. Ontvang ‘m hier.

Over de schrijver
Myra de Wildt
Reactie plaatsen