kenmerken emotioneel onbereikbare mannen
Myra de Wildt
07 juni 2021 

kenmerken emotioneel onbereikbare mannen

Trek je ook vaak mannen aan die emotioneel onbereikbaar zijn? In dit artikel deel ik de kenmerken emotioneel onbereikbare mannen met je.

Je bent natuurlijk benieuwd naar kenmerken van emotioneel onbereikbare mannen, zodat je met je rode vlaggen kan gaan wapperen wanneer je ze tegenkomt. Na het lezen van dit artikel weet je het precies.

Hierna ga ik je antwoord geven op de vraag waarom je emotioneel onbereikbare mannen aantrekt. En natuurlijk geef ik je ook tips om dit patroon te doorbreken.


Wat is een emotioneel onbereikbare man? 

De emotioneel onbeschikbare man is de man, waar het nooit echt wat mee wordt.  Zo lijkt het in het begin wel te zijn, maar er gebeurt altijd wel iets waardoor het nooit wordt zoals jij zou willen. Het is weer een man die -als het erop aankomt- zich niet wil binden.

Misschien begint het met ‘fireworks’ tussen jullie, maar uiteindelijk blijft het maar vaag. Je krijgt niet echt hoogte van hem en hij laat je niet toe. Het is lastig voor je om te achterhalen wat hij denkt, voelt of vindt. Want als het er echt op aankomt, is hij gesloten.

Wat is het verschil met de emotioneel onbeschikbare man?

Die enigszins te vergelijken is met de emotioneel onbereikbare man, maar hier zou je bijvoorbeeld de bezette mannen onder kunnen schalen. Ze lijken soms wel bereikbaar, omdat ze je laten weten dat jij het echt voor ze bent, maar…. {vul hier het excuus in wat ze je vertellen}. Ze zijn feitelijk niet bereikbaar, want ze blijven doorgaans gewoon bij hun huidige partner.

En wat is dan een "foute man"? 

Dit doet nog wel eens wat discussie opwaaien, want wat is nou een foute man? Iedereen wordt natuurlijk goed en puur geboren en we worden allemaal gevormd door het leven. Dus ook de "foute man" heeft natuurlijk z’n rugtas vol met bagage. Dat neemt niet weg, dat jij daar de dupe van hoeft te zijn.

Voor mij is een man fout, wanneer hij -ondanks dat hij weet wat jij wil- zijn eigen behoeften voorop zet en daarbij niet denkt aan jou.  Plus hij trekt zich weinig aan van jouw gevoelens. Dat is voor mij fout, maar dat kan voor iedereen natuurlijk anders zijn.


Kenmerken van emotioneel onbereikbare mannen:

1. Hij communiceert niet of regelmatig

Wanneer hij jou nog voor zich moet winnen, voel je je de mooiste, leukste en meest fantastische vrouw op aarde. Maar er komt altijd een keerpunt, vaak ook wanneer jij juist je hart geopend hebt. Dan hoor je ineens veel minder van hem. Hij appt minder, hij wil minder vaak afspreken en is gewoon wat minder enthousiast.

Sla niet meteen in de stress wanneer de ander niet reageert. We zijn allemaal wel eens met andere dingen bezig of hebben het druk. Maar wanneer je een duidelijk verschil ervaart met hoe jullie startte, mogen je rode vlaggen omhoog.

2. Hij wil zich niet echt binden

Hij vindt het belangrijk om zijn onafhankelijkheid te behouden, dus iets serieus vastleggen is niet de bedoeling. Dan geeft hij bijvoorbeeld aan dat het toch leuk is tussen jullie zoals het nu gaat? Daar hoeft toch geen label omheen?

Hij wil het dus niet officieel maken en dus ook geen dingen met je doen die te serieus overkomen. Daarom stelt hij jou niet voor aan zijn familie of vrienden. Misschien zie je wel eens een vriend van hem, maar je zult bijvoorbeeld niet gaan double daten met een van zijn vrienden.

3. Hij heeft al een partner (duh) 

Dit zal voor velen vallen onder de emotioneel onbeschikbare man, maar het heeft veel overeenkomsten. Bezette mannen gaan zelden weg bij hun huidige partner. Er zijn echt uitzonderingen, maar dit is eerder een uitzondering dan een regel. Wanneer je verliefd bent op een bezette man en hij doet er alles aan jou het hof te maken, ga je vaak geloven dat jij de uitzondering bent. Natuurlijk kan dat, maar de kans dat jij een lange lijdensweg van liefdespijn tegemoet gaat is vele malen groter.

Een man met een relatie zou echt altijd een rode vlag voor je moeten zijn.

Vooral omdat jij een man verdient die volledig voor jou gaat. Iedere vrouw is meer waard dat de tweede vrouw te zijn. Zonder oordeel, cause many have been here…

Maar wanneer een bezette man jou écht wil, laat hem dan eerst weer single zijn als jij het daadwerkelijk voor hem bent.

4. Hij wil de controle houden 

Controle is een van de belangrijkste kenmerken emotioneel onbereikbare mannen. Het gaat dus altijd op zijn voorwaarden. Hij beslist wanneer jullie elkaar zien, op welke dag, hoe laat en waar.

Let er eens op wat er gebeurt wanneer jij een keer de controle neemt.
Laat hij dit doe of neemt hij de controle meteen weer over?

5. Het blijft wat oppervlakkig tussen jullie 

Let er maar eens op: hoeveel vertel jij over jezelf en hoeveel vertelt hij over zichzelf? Vaak zul je erachter komen dat jij het achterste van je tong al hebt laten zien, maar eigenlijk nog maar weinig van hem te weten bent gekomen. Diepzinnige vragen kaatst hij terug, waardoor jij vaker aan het woord bent en meer over jezelf vertelt.

Achter zijn emoties kom je niet, die houdt hij veilig bij zichzelf.
Daarom komt er nooit echte diepgang en raak jij gefrustreerd omdat je niet weet wat er in zijn hoofd en hart omgaat.


Waarom trek je emotioneel onbereikbare mannen aan?

Dit is misschien een twist die je niet ziet aankomen (tenzij je me al langer kent ;) Tot nu toe heb je het misschien zo gezien, dat het de schuld is van de mannen. Maar in essentie, ben jij eigenlijk ook helemaal niet beschikbaar. Dat denk je wel, want in je hoofd zie je het hele ‘huisje, boompje, beestje’ verhaal helemaal zitten en wil je niets liever dan dat. En dat lukt niet door de mannen. Wat eigenlijk heel veilig voor je is.

Want waarschijnlijk….

* Is je hart vaak of heftig gebroken
* Vind je het heel lastig om je hart te openen
* Vind je het moeilijk om echt in je gevoel te zitten
* Heb je niet meer echt verbinding met jezelf
* Wordt het steeds lastiger om je intuïtie te raadplegen, hierop te vertrouwen en naar te handelen
* Vind je binden wel lastig wanneer iemand volledig beschikbaar voor jou is (want daar heb je dan weer excuses voor waarom hij niet leuk genoeg is)
* Vertrouw je mannen (of de liefde) niet meer zo

Klopt het grootste gedeelte, of misschien wel alles?  Dus ja, zo’n emotioneel onbereikbare man is in je hoofd misschien totaal niet wat je wil, maar onbewust is het wel heel veilig voor je.

Hoe komt dat? Omdat je op deze manier je hart niet open hoeft te zetten.

Want waarom wil je dat niet? Omdat wanneer je hart open zet, je gekwetst kan worden. Dat doet pijn en dat wil je voorkomen.

Wat natuurlijk een schijnveiligheid is. Juist doordat je je hart sluit, lukt het niet in de liefde en zit je alsnog met de pijn. Alleen weet je onderbewuste dat helaas niet.

Als kind heb je iets ervaren, waardoor je besloten hebt dat het niet veilig is om te voelen.
Je hebt je hart gesloten, en je bent in je hoofd gaan zitten. Dat was toen je enige keuze.

Als kind is je emotionele brein namelijk nog niet ontwikkeld, dus je kon toen niet anders dan van je gevoel naar je hoofd schieten. Nu heb je deze strategie niet meer nodig, maar omdat je het al zo lang niet doet, weet je niet meer hoe je het anders moet doen.

Misschien herken je het ook wel dat een (of beide) van je ouders emotioneel onbeschikbaar was?

Denk eens na over in hoeverre emoties er vroeger mochten zijn...

* Werden ruzies uitgesproken?
* Mocht je huilen of boos zijn, of werd er op een gegeven moment gezegd dat het wel genoeg was?
* Heb je je ouders emoties zien hebben?
* Waren je ouders genoeg thuis?
* Zeiden je ouders regelmatig “ik hou van je” tegen je?

Wanneer een of beide van je ouders emotioneel onbereikbaar waren, is dat jouw referentiekader en jouw associatie met liefde. In je hoofd weet je wel dat je het anders wil, maar jouw systeem herkent datgene wat die (her)kent.

Dus gaat je systeem “aan” wanneer de emotioneel onbereikbare man op je pad komt.
Je associeert dit -net zoals vroeger- met liefde, maar helaas eindigt dit altijd weer in liefdespijn.


Wil je het anders? 

Let op de rode vlaggen en vertrouw op jezelf, want diep van binnen weet je het wel. Maar heb jij ook de verbinding niet meer met jezelf waardoor het lastig is jezelf en de ander te vertrouwen?

Ik geef 10 en 13 juni (voorlopig voor het laatst) de Masterclass “Van Liefdespijn naar Gelukkig zijn”. Ben je erbij?

Na deze Masterclass:

* Je weet waarom je steeds in dezelfde relatiepatronen terecht komt
* Ik vertel je hét geheim, waardoor je je bindingsangst, verlatingsangst en/of codependentie doorbreekt
* Je ontdekt de magische formule voor een gezonde, gelijkwaardige, liefdevolle en volwassen relatie


-->>Je schrijft je hier gratis in

Groetjes, Myra


Over de schrijver
Myra de Wildt
Reactie plaatsen