Interview met Denise

Wat lukte er voorheen niet in je (liefdes) leven, dus waar liep je echt tegen aan?

Toen ik begon met het traject had ik totaal geen idee wie ik was en wat ik leuk/belangrijk vond in het leven. Ik was er altijd voor een ander, ik was een team en nu stond ik ineens alleen. Ik voelde me verscheurd en geen echt persoon. Ik was altijd aan het zorgen en met andere bezig.

Zelfliefde en iets voor mezelf doen, mezelf gunnen was er niet bij. Ik was kei hard voor mezelf en ik was nooit goed genoeg. Ik was continu bezig met de ander pleasen,  om maar gezien te worden.

Die afwijzing die ik iedere keer voelde werd steeds groter tot dat ik echt verlaten werd. Ik was mezelf totaal kwijt. Ik had totaal geen contact met mezelf. Ik wist niet wie ik was of waar ik voor stond.

Ervaring van Leontine

In het daten liep ik echt aan tegen afwijzing. en die trigger was heel groot. Ik zag in iedere man wel iets waar ik mee kon leven (beter iets dan niets.. de broodkruimels i.p.v. het hele brood). Ik vormde compleet om een ander om maar niet alleen te zijn.

Als hij bijvoorbeeld een keer geen appje terugkreeg, daar raakte ik totaal van in paniek.

Zelfs mijn lichaam begon er last van te krijgen en ik had uitstraling in mijn armen. Het beheerste me gewoon volledig!

Als ik dan een date had wat leuk was, stortte ik me zo op die man met als gevolg dat hij gillend weg rende. (verlatingsangst). Ook de verwijten die een man mijn kant op gaf, die nam ik aan als waarheid en slikte ik.

Het type mannen wat op mijn pad kwamen waren de “foute” mannen en/of emotioneel onbeschikbaar. Mannen met veel problemen die ik dan weer ging oplossen. Ik voelde me dan “nodig” en dus gezien.

Verder vond ik alleen zijn echt niet fijn, voelde me eenzaam, alleen en eigenlijk ook echt heel zielig

Wat hielp je bv niet in de reguliere hulp?

Ik ben gestart met POH-GGZ Hulp. Dat was 1 uurtje in de week waarin ik vooral huilde. Daar kwam ik niet verder.. ik bleef in het verdriet en pijn. Ik had daar echt jaren in het slachtofferschap kunnen blijven zitten. Ik had niet het idee dat ik iets aan het doen was om er beter uit te komen.


Ik ging zelf op zoek om maar dingen te doen en actie ondernemen om me beter te gaan voelen. Zo kwam ik in eerste instantie bij de training “loslaten van mijn ex” uit van Myra. Alleen de online masterclass gaf me al zoveel inzichten en herkenning dat ik eindelijk voelde dat ik hier iets mee moest doen: Ik kon aan de slag.

Na dat traject wilde ik door. Ik had nu mijn ex “los gelaten”, maar toen moest ik nog gelukkig worden. ZELF

Toen heb ik een 4 daagse gevolgd bij Myra en daar vielen nog zoveel kwartjes en ik kreeg heel veel herkenning en erkenning

Aan de ene kant was ik echt verdrietig omdat ik mezelf in alles wat ze zei herkende en dacht "oh nee ik heb alles…" Maar aan de ander kant zag ik het als een hele mooie kans om met mezelf aan de slag te gaan. Slechter dan toen kon het niet meer worden, dit was mijn kans om mezelf en mijn leven zo op te bouwen hoe ik zelf wilde. (in ben zeer enthousiast begonnen)

Ik ben het 9 maanden traject “van Liefdespijn naar gelukkig zijn” gestart en ik werd daar echt zo blij van. Ik kreeg echt het gevoel dat ik zelf de touwtjes in handen had en zelf werk mocht doen, in plaats van het altijd maar uit handen te geven.  Ik ging steeds meer positieve dingen van mezelf zien en ik leerde ook de mindere dingen van mezelf te omarmen.

Hoe verder ik in het traject kwam hoe nieuwsgieriger ik werd, naar mezelf en naar hoe ver ik kon komen.

Wat maakte in het traject dat het je gelukt is? 

Door het traject en de opdrachtne, heb ik hele bijzondere gesprekken gehad met lieve mensen om mij heen. Dit heeft mij zoveel inzichten gegeven en ook door deze gesprekken zijn de banden met deze mensen echt veel hechter geworden.


Door de opdrachten te doen en mezelf geven wat ik altijd gemist heb, heb ik ook heel veel liefde aan mezelf kunnen geven. Ik heb nu echt waardering voor wie ik ben en wat ik doen.

De doelen stellen vond ik heel mooi, dat gaf me houvast en ik wist waar ik alles voor deed.

Ook al waren er opdrachten soms pittig, ik moest er doorheen om mijn doel te halen. Mijn verlangen was groot, ik wilde dit gewoon heel graag!

De zon ging steeds meer schijnen in mij en ik voelde me steeds blijer worden 

Dat ging ik ook uitstralen en kreeg het ook weer terug.  Ik kon steeds meer genieten van de kleine dingen. En ik ging ook kleine dingen voor mezelf kopen omdat ik mezelf dit gewoon gunde, wat ik voorheen niet deed.

Wat mij ook heel goed gedaan heeft is de afspraak met mezelf. Ieder week werkte ik 1 avond aan het traject. Ik maakte het gezellig, kaarsje aan, lekker kopje thee erbij.

Ook heeft het traject me geïnspireerd om een me-avond voor mezelf in te stellen. Een avond waarin ik echt mocht doen wat ik wilde. De ene keer een film, de ander keer lekker een boek lezen, of lekker in bad met een maskertje. Dat deed me zo goed, mezelf echt verwennen en volledige aandacht hebben voor mezelf.

De me-time avond zit nog steeds in mijn wekelijkse routine, dat vind ik gewoon heerlijk. Mijn ouders en vriendinnen weten ook dat ze op zondag avond na 19.30 uur niets meer van mij hoeven te verwachten en me niet hoeven te bellen of appen. Ik ben dan heerlijk offline).


De module geweldloze communicatie heeft mij ook zoveel gebracht. Het goed, rustig kunnen verwoorden, het niet reageren in een trigger, het niet direct JA zeggen. Eerst even alles laten bezinken en dan bedenken/voelen wil ik dit wel doen voor de ander,

Ik heb geweldige handvatten gekregen om in mijn eigen cirkel te blijven staan. 

Ik kan en mag best iets doen voor een ander en ik hoef er echt niet altijd iets voor terug te krijgen, maar in ieder geval wel een goed gevoel. Ik heb ook geleerd om wel te luisteren naar problemen of dingen van andere, maar het ook bij degene te laten, zijn haar/zijn stukken daar hoef ik niets mee, dat geeft me zoveel meer lucht en ruimte.

De meditaties in alle modules gaven mij zoveel houvast dat als ik in een trigger raakte ik me even terug kon trekken (of op een later moment) en dan de meditatie doen. (vooral die van verlatingsangst/afwijzing heb heel veel gebruikt)

Het mediteren geeft me nu zo’n veilig gevoel dat ik echt contact met mezelf kan maken. Ik leer heel veel van mezelf en ik heb mezelf opnieuw leren kennen. Ik ben goed zoals ik ben!

Ik kan nu ook zelfs afscheid nemen van een man, als ik voel dat hij niet goed voor mij is.. Dan kies ik voor mezelf!

En het allerbelangrijkste: ik ben gelukkig zoals ik ben!

Over de schrijver
Reactie plaatsen