Hoe verwerk je kind pijn met hypnotherapie en regressietherapie
Myra de Wildt
03 april 2022 

Hoe verwerk je kind pijn met hypnotherapie en regressietherapie

Hoe verwerk je kindpijn met hypnotherapie en regressietherapie en wat heeft dit te maken met het niet lukken van relaties en je patroon van liefdespijn?

Wat is kindpijn en hoe ontstaat kindpijn?

Als kind heb jij dingen meegemaakt. Vooral de negatieve ervaringen en trauma’s, kunnen grote impact op je leven hebben. Kind pijn, is een pijn die jij als kind hebt ervaren en hebt opgeslagen in je systeem. Dit neem je je hele leven mee en je reageert in bedreigende situaties (bijvoorbeeld wanneer je getriggerd wordt in je angst voor afwijzing) vanuit deze pijn.


Vaak denken we bij pijn aan grote trauma’s. Maar het zijn vaak de dingen die je nu als ‘het valt wel mee ziet’ die diepe sporen hebben achter gelaten, zoals:

  • Het was vroeger voor jou niet vanzelfsprekend om emoties te hebben of te uiten
  • Je vader kon ineens heel boos worden of je misschien zelfs wel een tik geven
  • Je moeder was emotioneel niet beschikbaar
  • Je ouders waren zelf niet in staat om emoties te uiten, dus was het voor jou ook niet veilig om dit te doen
  • Je hebt jezelf naar de achtergrond geschoven omdat jij voor je ouder(s) moest zorgen. Misschien omdat ze ziek of ongelukkig waren of veel met zichzelf bezig waren

Deze ervaringen kunnen misschien ‘klein’ lijken, maar voor een kind kunnen deze ervaringen als levensbedreigend gevoeld hebben. Het emotionele brein van een kind is immers nog niet volledig ontwikkeld en daarnaast kom je als kind op aarde met een overtuiging dat je ouders van je houden en je aandacht geven.

Afwijzing kan voor een kind als het ware aanvoelen als een doodsangst

Wanneer jouw emoties er niet mogen zijn, dan kan dat voor jou als kind als een afwijzing voelen, en kan je hierdoor de “doodsangst” ervaren. Dat is een emotie die je als kind nog helemaal niet aan kan en niet wil voelen, dus wat doe je op zo’n moment? De pijn laat je als het ware ‘bevriezen’ in je lichaam (je bevroren kindsdelen). Om de pijn niet te hoeven voelen, schiet je van je lichaam naar je hoofd en je ontwikkelt strategieën voor jezelf, om de pijn niet te hoeven voelen.

Toen je klein was kon je de pijn niet aan, dus om te overleven moest je wel naar je hoofd toe. Echter is die overlevingsstrategie van jou nooit met je meegegroeid en heeft dezelfde leeftijd gehouden als toen die ontstaan is. Dus nu je de leeftijd hebt die je nu hebt, kun je wanneer je trigger aangeraakt wordt, nog steeds als dat kleine meisje reageren.


Bij dreigende momenten (bijvoorbeeld wanneer jij je afgewezen voelt of geraakt wordt in een andere trigger), nemen die innerlijke kindsdelen (gevormd door de wond/pijn die eronder zit) als het ware het stuur over.

Waardoor er in een relatie vaak escalaties ontstaan. Dat wil je niet meer. Maar ja… hoe kom je er vanaf? O.a. door je kind pijn te verwerken.

Hoe los je kindpijn op?

Wil je een volwassen, gezonde en gelijkwaardig relatie? Een relatie waar je niet meer vanuit je triggers reageert, waar je met een open hart in kan staan en waar je gelijkwaardig bent aan je partner? Dan is het noodzakelijk om je innerlijke kinderen te leren kennen in jezelf en te begrijpen welke pijn zij met zich meedragen.

Maar vaak is dit een pijn die je tot de dag van vandaag met je meedraagt. Waardoor het leven vaak zwaar is en de liefde gepaard gaat met pieken en diepe dalen.Het is dus belangrijk om deze pijn te gaan verwerken.

Hoe? Door je innerlijke kind wond aan te gaan kijken, te erkennen, te helen en te accepteren. Hier gebruik ik in mijn praktijk hypnotherapie en regressietherapie voor. In mijn online training, zet ik deze technieken in via hypno-en regressie meditaties, die enorm krachtig zijn.

Wat is hypnotherapie?

Tijdens hypnotherapie, word je in een lichte ontspanning gebracht. Je bent er met je bewustzijn gewoon bij, maar doordat je je meer ontspannen voelt, is jouw onderbewuste toegankelijker voor je. Zo kun je beter contact maken met je onderbewuste en naar situaties teruggaan die je in je jeugd hebt meegemaakt of waar je onderbewuste je dan ook naar toe brengt. En dat is de plek waar zoveel informatie voor jou zit.


In het dagelijks leven, neemt het ratio het echter vaak over. 90 tot 95% van je gedrag, je emoties en je handelingen worden bepaald door je onderbewuste. Best fijn om daar wat meer contact mee te maken dus 🙂 De ontspanning bij hypnotherapie of meditatie, wordt ook wel een ‘trance’ genoemd.

Dat klinkt misschien een beetje spooky, maar gedurende de dag is dat iets wat je waarschijnlijk vaker meemaakt. Bijvoorbeeld wanneer je je helemaal verdiept in iets en niet door hebt wat er om je heen gebeurt. Of wanneer je in de auto rijdt en je bent ineens ergens, terwijl je niet bewust hebt meegemaakt dat je het stuk wat je net gereden hebt, ook daadwerkelijk gereden hebt.

Je kunt hierdoor ontdekken hoe jouw (gedachten)patronen ontwikkeld zijn, je negatieve overtuigingen zijn ontstaan of hoe je overlevingsstrategie tot stand is gekomen. Zie dit als ‘software’ en dan ga je vervolgens de stukjes software die niet meer zo fijn werken, vervangen door eentje die beter werkt.

Zo herprogrammeer je als het ware je onderbewustzijn.

Door hypnotherapie of meditatie, leer je luisteren naar je lichaam en de pijn die hier nog zit. Gevoelens willen gezien en erkent worden, maar waarschijnlijk stop je ze juist al een hele tijd weg om de pijn maar niet aan te hoeven gaan. Helaas… hoe je er ook van weg loopt, het zit er toch en het komt uiteindelijk tot uiting, bijvoorbeeld doordat relaties maar niet blijven lukken.

Door hypnotherapie, kun je naar je trauma’s en innerlijke kind pijn kijken.

Het is een tool die je veel inzichten kan geven, die je vervolgens weer kan toepassen om -bijvoorbeeld je gedragspatronen die je niet helpen in relaties- te doorbreken.

Wat is regressietherapie?

Waar je bij hypnotherapie vanuit een ontspanning een sessie of meditatie inzet, doe je dat bij regressietherapie vanuit een (negatief) gevoel. Bijvoorbeeld naar aanleiding van een situatie die je onlangs hebt meegemaakt en waar je een negatief gevoel bij ervaren hebt. Vaak zijn gevoelens die vaker terugkomen als het ware een heractivatie van gevoelens die je in je kindertijd hebt ervaren.

De pijn/emotie die je nu voelt, kan een emotie zijn die voortvloeit uit onverwerkte ervaringen uit het verleden. Door deze emotie groter te maken en te herbeleven, kun je deze ervaring verwerken en je emoties loslaten.


 Het is overigens niet belangrijk of je -wanneer je in een hypno- of regressietherapie of meditatie zit- datgene wat je ziet, ervaart of hoort ook echt hebt meegemaakt in je leven. Het doel van deze vorm van therapie, is dat je datgene wat je vastgezet hebt in je lichaam (zoals je bevroren kind delen) los gaat laten. En daar gaat het om, dat je de emoties die er niet mochten zijn, leert uiten.

Dat jij jezelf belangrijk maakt, doordat je jezelf toestaat om te mogen voelen.

Dan maakt het niet uit, of deze geuit worden doordat je huilt of boos bent om een situatie die je echt of niet echt hebt meegemaakt. Hoewel je zeker vaak in situaties terecht komt, die wel degelijk hebben plaatsgevonden. Maar het allerbelangrijkste is, dat je je emoties er laat zijn. Dat je ze erkent en het veilig voor je gaat voelen om emoties te voelen. Zodat je weer in je lichaam mag zijn en de verbinding met jezelf gaat vinden.

Wat is het verschil tussen hypnotherapie en regressietherapie?

Regressietherapie is een werkwijze uit de hypnotherapie. Regressie is een doeltreffende methode om door het verleden te herbeleven, zo te gaan verwerken. Via hypnotherapie benader je de klachten door te werken met het onderbewuste, door je in lichte trance te brengen. Door je onderbewuste aan te spreken, kun je deze positief beïnvloeden.

Zoals ik hierboven uitlegde met ‘software’. Je ruimt dan je ‘software bugs’ op en je krijgt er nieuwe voor terug in de vorm van bijvoorbeeld mooie inzichten en positieve gevoelens. Bij regressie, ga je een moment uit het verleden, herbeleven. Vanuit je volwassen lijf, zodat je het trauma niet herbeleefd.

Het kan zijn dat jij dingen ziet, ervaart, hoort of weet. Hoe je het beleeft is persoonlijk en allemaal ook goed. Het gaat erom dat jij de pijn gaat verwerken en dat iedereen op z’n eigen manier.

Of deze vormen van therapie/meditaties werken, is afhankelijk van je eigen bereidheid om je mee te laten gaan in wat er gebeurt. Of je bereid bent je overlevingsmechanismen los te laten, aan jezelf te werken, jezelf open te stellen en nieuwsgierig te zijn naar wat er mag komen.

Wanneer dit bij jou zo is, zijn de resultaten prachtig en transformerend!

Hoe verwerk je kindpijn met hypnotherapie en regressietherapie?

Door hypnotherapie, regressietherapie of -zoals ik het in mijn online programma’s gebruik- hypno-of regressie meditaties, ga je stap voor stap makkelijker contact met je gevoelens maken en met het kleine meisje in jou.

Dit kleine meisje, heeft toen ze klein was haar overlevingsstrategie ontwikkeld. Ze had pijn, en ze had ook wat nodig wat ze niet kreeg. Via hypno- of regressietherapie of meditaties, ga je contact maken met je innerlijk kind, waardoor je haar kan geven wat zij toen nodig had.


Je leert hierdoor veel beter in je lijf te zitten en weer contact te maken met je lijf. Vanuit de verbinding die je met jezelf gaat voelen, zul je meer liefde voor jezelf gaan voelen. En de liefde voor jezelf, zorgt er weer voor dat je vanuit de verbinding met jezelf, de verbinding met de ander aan kan gaan. Zonder daarbij je eigen plek af te staan en dus binnen je eigen grenzen te bewegen.

Bij verbinding, is er balans tussen geven en nemen.

Ik geef regelmatig gratis Masterclasses en mini trainingen, waar ik je gratis meeneem in een verdieping van wat ik in dit artikel heb uitgelegd. Je gaat snappen hoe het komt dat je in deze relatie patronen terecht komt

  • Ik vertel je hoe je bindingsangst en verlatingsangst doorbreekt
  • Je ontdekt wat jouw kind pijn is en hoe je deze verwerkt
  • En je leert hoe je een gelijkwaardige, volwassen en liefdevolle relatie aangaat!

–>>Je schrijft je hier gratis in!

Liefs Myra

Over de schrijver
Myra de Wildt
Reactie plaatsen