Een burn-out door relatieproblemen
12 april 2022 

Een burn-out door relatieproblemen

Wat is een burn-out?

Een burn-out door relatieproblemen is tegenwoordig een bekend begrip geworden in Nederland. Maar liefst 1,3 miljoen Nederlanders hebben burn-out klachten. Maar wat is een burn-out eigenlijk? Door overmatige stress te ervaren, krijg je het gevoel dat je opgebrand bent. Je lijf krijgt niet de tijd om zich te herstellen van deze stress en dat zorgt ervoor dat je geen energie en motivatie meer hebt om iets uit te voeren. In dit artikel ga ik dieper in op het ontstaan van een burn-out, die kan voortkomen uit problemen in de liefde.

Een burn-out door relatieproblemen?

Wanneer mensen een burn-out krijgen, komt dit in de meeste gevallen door stress. Deze stress wordt veroorzaakt door een langdurig gevoel van spanning. Niet alleen door je werk kun je een burn-out krijgen, maar ook zeker door de liefde. In elke relatie zijn er soms namelijk wat spanningen. Je zal dan ook altijd aan je relatie moeten blijven werken als je wilt dat deze stand houdt.

Vaak komt een burn-out door de liefde vanuit een ongezonde relatie. Er is vaak ruzie en je hebt het gevoel dat jouw relatie meer moeite kost, dan dat je het daadwerkelijk leuk vindt. Het voelt alsof je trekt aan een dood paard…

Natuurlijk heeft iedereen in zijn of haar relatie wel eens ruzie of onenigheid, maar zodra dit op de lange termijn blijft aanhouden, is de kans aanwezig dat je een burn-out oploopt. Het is belangrijk dat je jezelf en jouw grenzen

Daarnaast kan een burn-out ook ontstaan door een bepaalde pijn of trauma dat veroorzaakt is in je kindertijd. Deze kunnen in je relaties getriggerd worden. Oude onverwerkte pijn komt dan naar boven en omdat je niet weet hoe je hiermee om moet gaan, krijgt je partner het over zich heen. Dit zorgt weer voor extras stress en spanningen. 


Wat zijn de symptomen van een burn-out?

Elk mens ervaart een burn-out anders, maar er zijn wel een aantal klachten waaraan je een burn-out kunt herkennen. Als deze klachten al langer dan een half jaar duren, is de kans groot dat je een burn-out hebt. Enkele symptomen zijn:

  • Je vermijdt sociale activiteiten. Je hebt geen zin om je sociale contacten meer te onderhouden. Verjaardagen en dagjes weg, het is je allemaal te veel.
  • Je bent emotioneel op. Je bent continu vermoeid en je gevoelens zijn erg vlak. Alles gaat langs je heen en je hebt geen zin meer om initiatief te tonen
  • Je gelooft niet meer in de liefde. Door alle negatieve energie en de stress zie je het nut van een relatie niet meer in liefde wordt voor jou een illusie.
  • Ook kun je lichamelijke klachten ervaren zoals duizeligheid, hartkloppingen, maagklachten en hoofdpijn.

Wat te doen bij een burn-out door relatieproblemen?

Bij een burn-out is het belangrijk dat je tijd voor jezelf neemt. Dit kun je doen door even naar buiten te gaan, een film te kijken, yoga of iets anders waarin jij je kunt ontspannen. Naast dat je tijd neemt voor jezelf is het ook belangrijk dat je voor jezelf leert kiezen. Leg de focus dus echt op jezelf, want zolang jij je slecht voelt, kun je niet verder aan je relatie werken. Zodra jij je weer goed voelt, kun je samen verder gaan kijken.

Ook is het bij een burn-out belangrijk dat je blijft communiceren. Zowel met je partner als met anderen. Ondanks dat het op het moment zelf moeilijk is om over je gevoelens te praten, kan dit je wel een opgelucht gevoel geven. Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat anderen jou beter begrijpen. Hiervoor is het ook mogelijk om de hulp van een professioneel in te schakelen. Je kunt naar de huisarts gaan en die kan je doorverwijzen naar een expert. Soms is het toch even fijn om met iemand te praten die los staat van de situatie.


Een burn-out is zwaar en kan zeker een grote impact hebben op je relatie. Dit hoeft echter niet te betekenen dat het ook gelijk het einde is. Gelukkig kun je goed herstellen van een burn-out, maar dit proces heeft tijd nodig. Gun jezelf de tijd en ruimte, dan zul je er doorheen komen. Zolang je maar bij jezelf blijft en nagaat of dit een gezonde relatie is die je wilt voortzetten.

Heb jij een burn-out door relatieproblemen? 

Ervaar jij burn-out klachten of zit jij de laatste tijd gewoon niet lekker in je vel en komt dit door relatieproblemen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op.

Over de schrijver
Reactie plaatsen