Hoe praat jij tegen jezelf?
Myra de Wildt
25 januari 2022 

Hoe praat jij tegen jezelf?

Hoe er in jouw jeugd tegen jouw gepraat werd, dat neem je vaak al vroeg aan als waarheid. Wat zeiden je ouders tegen je? Misschien herinner je het je nog? En misschien ook niet.

Maar zelfs wanneer je het je niet meer herinnert, heb je het opgeslagen. Je slaat namelijk alles op in je onderbewuste.

 

Als baby, vinden ouders alles wat we doen nog schattig en lief. Maar wanneer we ouder worden, leren we al snel dat er pas van ons gehouden wordt (dat is de gedachte althans van een jong kind) wanneer we bepaalde dingen doen. Oftewel; je moet je best doen.

Wat leer je hierdoor? Liefde is voorwaardelijk.

Als ik goed presteer op school….

Als ik mijn kamer opruim…

Als ik niet huil….

Als ik niet zeg wat ik eigenlijk wil…. 

En ga zo maar door. 

Het vervelende hiervan, is dat hoe je ouders tegen je praten, jij dat vervolgens ook tegen jezelf bent gaan zeggen.

“Selftalk”


Wat jij zegt tegen jezelf, dat geloof je. Vanuit hoe jij tegen jezelf praat, ga jij handelen en trek je dingen aan.

Nu kun je natuurlijk je ouders de schuld geven. 

Schuld geven is altijd makkelijk. Het is de vinger naar de ander wijzen. En wanneer je de vinger naar een ander wijst, hoef je in ieder geval niet bij jezelf te zijn.

Het vervelend hiervan is dat jij vast blijft zitten in alles waar je tegenaan loopt. Je ouders hebben gedaan wat ze konden, vanuit liefde en vanuit de rugzak die zij weer droegen. Hebben ze het soms verkl**t? Vast wel… Maar niet met de intentie om het te verkl**ten, maar vanuit hun gedachte dat ze goed deden of vanuit het verleden wat zij met zich meedroegen en waaruit zij weer reageren.

Iedereen doet waartoe die in staat is. 

En in sommige gevallen betekent dat. dat jij niet hebt gekregen wat je nodig had. Dan kun je de schuld aan een ander geven, maar dan leg je het buiten jezelf.

Andersom kan het trouwens ook. Je geeft je ouders juist niet de schuld, maar houdt ze als het ware een hand boven het hoofd. En dat kan ook tricky zijn, omdat je hiermee datgene wat jij als kind wel hebt gevoeld weggestopt.

“Het viel wel mee”. 

“Ja maar m’n vader moest ook echt zo hard z’n best doen om voor ons te zorgen”. 

“Ja, maar mijn moeder had het ook echt moeilijk”.

 

Nu mag je empathie zeker wel voor je ouders voelen, maar vergeet hierbij niet jezelf. Je ouders kunnen best iets “fout” hebben gedaan, zonder dat je hiervoor heel boos op ze hoeft te zijn of ze iets moet verwijten. Nogmaals, zij hebben gedaan wat ze konden, maar dat wil niet zeggen dat dit ook was wat jij nodig had. Dus erken ook je eigen gevoelens en hiermee vooral de gevoelens van je innerlijke kind.

Het verleden is niet meer te veranderen, de toekomst wel. 

Het verleden is wel te helen.

Niet door van je ouders te krijgen wat je nodig of niet nodig hebt gehad, maar door jezelf datgene te geven wat je nodig had.

Én het is een stuk traumaverwerking. Zelf gebruik ik hier in mijn praktijk en (online) trainingen technieken voor zoals innerlijk kindwerk, regressietherapie, hypnotherapie en systeemtherapie. Waar juist de combinatie hiervan transformerend zijn.

Maar ook mindset is zo belangrijk en direct toe te passen door jou. Daarom geef ik je graag deze tip: Let er eens op wat je tegen jezelf zegt. En is dit dan echt jouw stem die praat, of is het de kritische ouder die tegen je spreekt? Sta er eens bij stil of het écht waar is wat jij tegen jezelf zegt, of dat deze “selftalk” misschien wel zelfdestructie is?

Alles wat negatief is, kun je ombuigen naar positief. Want wat ik al eerder zijn, je gaat geloven wat je tegen jezelf zegt. So it better be positive and loving words!

 

En denk ook aan de oefening van vorige week:

Kijk jezelf diep in de ogen aan terwijl je voor de spiegel zit of staat. Je hoeft verder niets te doen, alleen jezelf in je ogen aan te kijken. Doe dat minimaal 1 minuut. Zet de wekker zodat je het echt 1 minuut volhoudt. Verder hoef je niets te doen, maak alleen contact met jezelf. 

Let er eens op wat je tegen jezelf zegt wanneer je jezelf in de spiegel ziet en daag jezelf uit om alleen maar positieve dingen tegen jezelf te zeggen en vervolgens te lachen naar jezelf. Het maakt niet uit of je het gelooft of niet, maar doe het en doe dit minimaal 30 dagen lang. 

Wil je graag nog meer leren over waar jouw pijn vandaan komt? En wil je begrijpen waar jouw patronen vandaan komen, zodat je ook snapt hoe het komt dat je steeds maar weer in de ‘verkeerde’ relaties terecht komt?

Ik nodig je graag uit voor de gratis 3-daagse online training “Van Liefdespijn naar Gelukkig zijn”. Iedere avond krijg je een (online) training van 1-1,5 uur waarna je exact weet hoe je wél een gelukkige, liefdevolle, gelijkwaardige en volwassen relatie krijgt. Doe je mee?

-> Klik hier wanneer je je direct in wil schrijven 

-> Klik hier wanneer je meer informatie over de training wil

 Liefs Myra

 Ps: NIEUW! "Het geheim van óók succesvol zijn in de liefde". Een gratis videoserie, speciaal voor succesvolle vrouwen die álles voor elkaar hebben, maar in de liefde steeds maar tegen de verkeerde partners aanlopen Ontvang ‘m hier.

Over de schrijver
Myra de Wildt
Reactie plaatsen