Hoe stel je je weer open voor de liefde
Myra de Wildt
03 juli 2021 

Hoe stel je je weer open voor de liefde

Herken je het dat het zo langzamerhand behoorlijk lastig is om je hart te openen? 

Vraag je je ook af, hoe stel je je weer open voor de liefde? En logisch... Je bent gekwetst in de liefde. Je hart is gebroken. Je hebt veel verdriet gehad en je vertrouwen is (vaak) beschaamd. Je hebt steeds maar bevestiging gekregen, dat liefde niet te vertrouwen is.

 Door al die pijn, heb je je hart op slot gegooid. Want wanneer je hart gesloten is, dan kun je ook niet meer gekwetst te worden. Je hart sluiten heeft dus een goede functie; pijn vermijden.

 Het nadeel van het sluiten van je hart is, dat wanneer je je afsluit voor de dingen die je niet wil voelen, je je ook afsluit voor de dingen die je eigenlijk wel wil voelen; zoals liefde. Je denkt dus dat je jezelf beschermd voor pijn. Maar eigenlijk is dat schijnveiligheid, want uiteindelijk heb je vaak nog meer pijn omdat het in de liefde ook steeds maar niet lukt.


De oplossing is simpel: open je hart. Maar we weten allebei dat dat niet zo simpel is. Je hart zit waarschijnlijk ook al een tijdje dicht…

Je verlangt wel naar de liefde. En dan niet zomaar een liefde, maar liefde in een gelijkwaardige en volwassen relatie. Wanneer dat is wat je graag wil, dan is het essentieel om je hart te openen.

Mijn inziens ga je nooit een gelijkwaardige, gezonde, volwassen en liefdevolle relatie krijgen met een gesloten hart. Wat is namelijk een heel belangrijk kenmerk van een gelijkwaardige, gezonde, volwassen en liefdevolle relatie?


Verbinding

Verbinding van hart tot hart.

Maar hoe ga jij je kunnen verbinden van hart tot hart, wanneer je hart niet open is? Hoe stel je je weer open voor de liefde?

Je wil dus dolgraag die échte liefde. Maar je wil ook nooit meer de pijn van  gekwetst worden voelen. Die pijn is juist de reden dat je je hart ooit hebt dichtgegooid. Maar doordat je hart dicht hebt gegooid, krijg je ook steeds maar weer niet die echte liefde, want daarvoor heb je een open hart nodig.

Grhhh…. wat een keuze….

Je hart openen met het risico om gekwetst te worden…

of

Je hart blijven sluiten, met de zekerheid dat je nooit een volwassen, liefdevolle en gelukkige relatie gaat krijgen.

Maar, als ik het zo stel; dan lijkt de keuze misschien al een stukje logischer of niet?  In beide gevallen loop je het risico pijn te voelen, maar bij de eerste optie heb je ook de kans om geluk te gaan ervaren…

Wie wil vliegen, moet ook durven vallen.

Je kunt niet open staan voor het goede en gesloten zijn voor het “slechte”. Pas wanneer je ook bereid bent het “slechte” te ontvangen, zul je ook de goede dingen kunnen ontvangen.


Om je te helpen, deel ik 7 tips met je: 

"Hoe stel je je weer open voor de liefde?"

Kijk je angsten aan

Angst hangt vaak als een schaduw over je heen en zorgt ervoor dat de liefde niet lukt, terwijl je daar wel naar verlangt. Door je angsten aan te kijken, ofwel te erkennen dat ze er zijn, zal je angst al wat verzachten.

Sta open voor je emoties (in alle vormen)

Wanneer je je angst aankijkt, zul je ervaren dat je hier emoties bij voelt of gedachten bij hebt. Laat het er zijn. Vaak vecht je er zo hard tegen “het mag er niet zijn”. Het lijkt dan even alsof ze er niet zijn, maar feitelijk draag je het gewoon allemaal mee en heb je er veel last van.

Sta jezelf toe om te voelen

Misschien wil je juist niet voelen, omdat je weet dat er heel wat sh#t los gaat komen of misschien wil je inmiddels wel voelen, maar weet je niet hoe. Dat is ook niet zo gek. Wanneer je al tientallen jaren niet meer in verbinding staat met je gevoel, dan is de stap naar verbinding niet zomaar gezet. Maar met niets doen, gebeurt er sowieso niets. Uitspreken dat je open staat voor je eigen emoties, is een hele mooie stap.

Ga door je emoties heen en laat los

Wanneer emoties er zijn, laat ze dan ook toe. Ben je boos? Ben boos. Ben je verdrietig? Ben verdrietig. Voel je leegte? Laat de leegte er zijn en maak contact met je leegte. Emoties willen gezien en gehoord worden. Dus hoe meer jij ervan wegloopt, hoe meer het zal gaan zeuren. Door emoties er te laten zijn, ga jij los kunnen laten. Weet je niet wat je voelt, of kun je er niet bij komen? Laat ook dat er gewoon zijn en ben mild naar jezelf.


Maak contact met je hart

Dit doe je door je bewust te worden van je hart. Dat mag je fysieke hart zijn, of je spirituele hart (chakra). Ga in gedachte of met je gevoel naar je hart toe . Stel je maar voor dat jij verbinding hebt met je hart. Dat je het voelt, ermee kan praten, het kan zien of er op wat voor manier dan ook contact mee maakt. Door je iedere dag even bewust te worden van je hart, zul je merken dat je stap voor stap je hart meer gaat voelen.

Accepteer het onzekere

Liefde is onzeker. Daar kun je jezelf keihard voor beschermen, maar dan zorg je er ook voor dat je nooit de liefde zult krijgen waar je zo naar verlangt. Ja, je kan gekwetst worden wanneer je je hart open zet. Maar je kan ook ontzettend veel liefde krijgen, de mooiste momenten beleven en een diepe connectie met iemand maken.

Natuurlijk wil je de liefdespijn nooit meer voelen, maar stel dat het gebeurt dan weet je dat je het aan kan. Je hebt het eerder overleefd, dus dat overleef je een volgende keer ook (al begrijp ik natuurlijk dat het niet leuk is). Wanneer je hiertoe bereid bent, zal er een heel soort ander liefde op je pad komen; de liefde van de echte verbinding.

Focus je op het nu en de toekomst

Het verleden ligt achter je, hier kun je niets meer aan veranderen. De toekomst ligt voor je en die ligt helemaal in jouw handen. Kijk je wonden uit het verleden aan, zodat je deze los gaat laten en je in alle rust en vertrouwen op jouw mooie toekomst kan richten. Laat je angst los, dit zorgt sowieso niet voor een fijn gevoel. Ruil angst in voor vertrouwen. Zodat jij je veel gelukkiger gaat voelen en een partner aan gaat trekken, die goed is voor jou!


"Faith is to believe what you do not see. The reward of this faith is to see what you believe".

Ben jij toe aan verandering en ben jij bereid om aan jezelf te werken om bepaalde patronen te doorbreken? Dan wil je graag uitnodigen. Ik geef regelmatig de gratis Masterclass of training “Van Liefdespijn naar Gelukkig zijn”. 

Ik leg je dan precies uit hoe het komt dat je steeds in dit relatiepatroon terecht komt én natuurlijk hoe je hieruit komt zodat je wél die gelukkige, gezonde, liefdevolle en volwassen relatie gaat hebben. Met een open hart ❤️

-->>Je schrijft je hier gratis in

Over de schrijver
Myra de Wildt
Reactie plaatsen