Hoe komt het dat je jezelf verliest in de liefde
Myra de Wildt
12 augustus 2021 

Hoe komt het dat je jezelf verliest in de liefde

Herken jij het dat je jezelf kan verliezen in een relatie? Vaak is dit dan een ongezonde relatie.

Wat is een ongezonde relatie?

Voor mij is een ongezonde relatie, een relatie waar jij niet 100% jezelf bent. In deze relatie ga je over je grenzen heen en accepteer je dingen die je eigenlijk niet voor jezelf zou moeten accepteren. Dat kunnen hele grote dingen zijn, zoals vreemdgaan, narcistisch gedrag, je laten wegduwen enz… Maar het kunnen ook -voor het oog- kleine dingen zijn. Dus hoe komt het dat je jezelf verliest in de liefde?

Op Instagram schreef ik er eerder deze week al een post over. Hier ben ik trouwens dagelijks actief, dus voel je welkom me hier te volgen.

Ik schreef de volgende quote:

"When you let someone love you, let him see the real you
Not the person you think he wants you to be"

Dit heeft ook te maken met codependentie, waar ik in een ander artikel meer over vertel. Vast een kleine uitleg:

Iedereen heeft z’n eigen cirkel. Dit is jouw cirkel met je eigen normen en waarden. Jouw bubbel gevuld met liefde. Tenminste; in de volmaakte versie. Want vaak sta jij helemaal niet in je cirkel en is deze ook niet gevuld met liefde. Door de pijn van het verleden, sta je niet in je cirkel (te vergelijken met goed de verbinding met je lichaam maken), maar er buiten.


Het leven doet vaak pijn, de liefde wil maar niet lukken en het is lastig voor je om je hart nog te openen

Wanneer je dit herkent, zul je vast ook het gevoel van ‘leegte’ herkennen of zoals ik het zelf vaak noem; een ‘onbestemd gevoel’. Het is een rotgevoel wat je eigenlijk niet wil voelen. Hierdoor wordt het verlangen naar de liefde steeds groter. Je hoopt (en bent er zelfs van overtuigd) dat de liefde van een ander deze voor je kan vullen. Dan zul je je wél weer goed voelen.

Wanneer je de liefde zo graag wil en zo verlangt naar een partner, kun je een valkuil instappen. De valkuil van het zó graag willen, dat je jezelf ervoor opzij zet. Vooral wanneer je jezelf ook nog eens herkent in bindings- of verlatingsangst of codependentie. Dan heb je van jongs af aan al geleerd om jezelf opzij te zetten voor een ander. Waardoor je jezelf al vroeg kwijt bent geraakt.

Dus wanneer de liefde zich aandient, dan moet dat lukken! 

En dan is de valkuil dat jij je gaat vormen op een manier waarvan je dénkt dat de ander graag wil dat jij bent. Zo pas je je in iedere relatie aan. In de ene relatie ben je ineens super sportief, omdat je partner dat is. Je gaat actief naar de sportschool (wat je super lame vindt) en gaat samen met hem hardlopen. Jullie schrijven je zelfs in voor wedstrijden en jij doet actief mee. Niet omdat je het zelf nou écht leuk vindt, maar omdat je denkt dat hij je veel leuker vindt wanneer je doet wat hij ook leuk vindt.

In de andere relatie kook je ineens super uitgebreid, omdat je partner van koken houdt. Jij vindt er eigenlijk geen hol aan, je bent meer het type van "eten maken en dat doe ik zo simpel mogelijk in zo weinig mogelijk tijd", maar ja; je partner vindt het zo leuk. Dus staan jullie samen uuuren in de keuken te koken. Again; niet omdat je het zelf nou écht leuk vindt, maar omdat je denkt dat hij je veel leuker vindt wanneer je doet wat hij ook leuk vindt.

En zo zijn er nog honderden voorbeelden te bedenken. Waar het om gaat, is dat je je vormt naar hoe jij dénkt dat de ander jou graag ziet. Zodat je z’n liefde vast kan houden en bij hem kan blijven.


Ga je relaties eens na. Waar ben jij dingen gaan doen om leuk gevonden te worden, maar die eigenlijk helemaal niet jij waren? Natuurlijk zijn dit onbewuste dingen geweest, dus het is even graven en eerlijk zijn naar jezelf.

Een voorbeeld uit één van mijn relaties:
Ik heb waterangst. Nu zwem ik wel hoor, maar drop mij niet te midden van water waar ik niet kan zien wat er onder me gebeurt. Dat is echt een nightmare voor mij.

Toen ik eind 20 was, ging ik met mijn toenmalige vriendje op vakantie naar Egypte. Hij was gek van duiken en dat wilde hij dus ook gaan doen. Wat zou ik gedaan hebben als ik dichtbij mezelf was gebleven en niet zo bang was om hem te verliezen? Ik had hem veel plezier gewenst en was met een boek bij het zwembad gaan liggen.

Wat deed ik? Ik ging mee. Terwijl hij dook, werd ik midden in de zee gedropt om te snorkelen. Oftewel; my worst nightmare!


Zo zie je dus dat je jezelf al met hele kleine dingetjes -die misschien zelfs wel onbelangrijk lijken- kan verlaten. Omdat je eigenlijk ook niet zo goed weet wie je dan wél bent en weinig liefde voor jezelf voelt. En hoe kun je ook weten wie je echt bent?

Wanneer je de verbinding met je zelf niet meer (of onvoldoende hebt), dan is het heel lastig om jezelf goed te leren kennen. Dan ben je eigenlijk altijd maar bezig met wat een ander wil en niet wat je zelf wil.



Wat ook een overlevingsmechanisme is. Zo hoef je ook niet met jezelf bezig te zijn. Want diep van binnen zit er pijn. Door met de ander bezig te zijn, heb je een (onbewust) excuus om van je eigen pijn weg te lopen. Maar zo blijf je in relaties komen die eindigen. Omdat je eigenlijk niet écht jezelf bent, zal de liefde geen stand houden. Want wanneer jij niet weet wie je bent en dus ook niet van jezelf kan houden, hoe kan een ander dit dan wel doen?

Wanneer je niet weet wie je bent en wegloopt van het contact met jezelf, hoe kun je dan van jezelf houden?

En hoe kan een ander écht van jou houden, wanneer jij de liefde voor jezelf niet hebt?

Jezelf weer vinden is dus een mega belangrijke stap voordat je de échte liefde kan vinden. Op nummer 1 de liefde voor jezelf en daarna de liefde van een ander. Omdat er een reden is waarom je jezelf ooit verlaten hebt, zit hier nog wat wat je mag verwerken en helen.

Dit zijn de stappen die ik middels de "Van Liefdespijn naar Gelukkig zijn Methode" je leer:

  1. Duik in je verleden: waar is ontstaan waar je nu zo last van hebt?
  2. Heel je innerlijke wond
  3. Het loslaten van emoties
  4. Contact maken met je innerlijke kind
  5. De verbinding met jezelf weer herstellen
  6. In je cirkel blijven staan en al je delen omarmen
  7. Zelfliefde ontwikkelen en je hart openen
  8. Het loslaten van je systemische lading en gevoel van schaamte en schuld
  9. Leren vertrouwen en een killer mindset creëren!

-->> Ik geef regelmatig de gratis Masterclass of Challenge "Van Liefdespijn naar Gelukkig zijn Masterclass". Je schrijft je hier (gratis) in

Het is iets voor jou wanneer je verlangt naar:

  • Emotioneel bereikbare partners die zich willen binden en voor je gaan
  • De liefde weer te vertrouwen, en vooral op jouw eigen intuïtie weer vertrouwen
  • Het openen van je hart, zodat je je écht kan verbinden met een ander
  • Liefde die jou écht gelukkig maakt


Liefs, Myra
Liefdespijn Expert
Coach & Therapeut

-->> Gratis Facebook Groep: Schrijf je hier in

-->> Gratis Masterclass Loslaten van je ex: Schrijf je hier in

-->> Gratis Masterclass Van Liefdespijn naar Gelukkig zijn: Schrijf je hier in

-->> E-book Geen foute mannen hier: Koop het boek hier

-->> Inspiratie via Instagram vind je hier

Over de schrijver
Myra de Wildt
Reactie plaatsen