Wat is bindingsangst en verlatingsangst
Myra de Wildt
10 september 2021 

Wat is bindingsangst en verlatingsangst

Bindingsangst en verlatingsangst zijn beide een angststoornis die aan één medaille hangen. Misschien denk of ervaar je dat je óf last hebt van bindingsangst of last hebt van verlatingsangst, maar wanneer je dieper in jezelf duikt, zul je erachter komen dat ze je beide raken. 

Wat is bindingsangst en verlatingsangst? 

Ik leg het je uit in dit artikel en vertel je ook de stappen die je kan ondernemen om het te doorbreken. 

Wat is bindingsangst?

Heel simpel gezegd ben je bang om je te binden. Het aangaan van een verbintenis voelt enorm benauwd voor je en daarom kan je in relaties waar het serieus wordt er ineens genoeg van hebben. Zelfs wanneer je de week ervoor nog helemaal verliefd was. Maar juist dan! Het wordt dan namelijk te écht en dat beangstigd je zo, dat je de controle wil. Deze controle neem je, door afstand te nemen. 

Een lange vaste relatie aangaan, is dan ook een grote uitdaging voor je. Bij sommige lukt dit wel, maar dan ben jij in charge en zorg jij ervoor dat je de touwtjes in handen hebt. Vaak ook de touwtjes van het op afstand houden. 

Wat is bindingsangst en verlatingsangst

Kenmerken van bindingsangst: 

  • je wil je liever niet binden
  • je vindt het moeilijk contact te maken met je gevoelens 
  • je gevoelens uiten doe je liever niet
  • je wil de controle om de ander op afstand te houden 
  • je laat opties vaak open
  • je bent kritisch naar de ander (zo geef je jezelf een reden om je niet te  hoeven binden)
  • je geeft tegenstrijdige signalen af (de ene keer sta je helemaal open voor de ander en het andere moment ben je potdicht)
  • jouw grenzen zijn vaak wat aan de overdreven kant
  • je hebt behoefte aan nieuwe prikkels en nieuwe dingen 
  • je idealiseert je ex of je toekomstige partner (ook weer een reden voor je om niet bij je huidige partner te blijven)
  • je vindt jezelf vaak meer dan de ander
  • je hebt de neiging om te flirten of zelfs om vreemd te gaan (zelfs wanneer je je partner wel echt leuk vindt)

    Wat is verlatingsangst? 

    Heel simpel gezegd ben je bang om verlaten te worden. Je wil super graag een fijne relatie en dat wil je zo graag, dat je vaak niet al te selectief bent in het kiezen van je partners. Op de eerste date ben je als het ware al getrouwd, zo heerlijk fantaseer je over wat zou kunnen zijn. 

    Vaak tref je ‘foute’ mannen, of emotioneel onbereikbare of onbeschikbare partners, wat uitmondt in liefdespijn. Ook jij wil in een relatie graag de controle, de controle over of de ander je nog wel leuk vindt. Dit kan soms bijna dwangmatig zijn. Jouw dag kan ook gemaakt of gebroken worden door de aandacht die je van de ander krijgt. Krijg je niet wat je zou willen of loopt het even anders, dan beïnvloedt het je hele humeur.

Kenmerken van verlatingsangst: 

  • je bent bang om verlaten te worden
  • je bent ontzettend veel met de ander bezig en het kan je hele dag beheersen (vooral wanneer je niets van de ander hoort)
  • je hebt bevestiging nodig van de ander (krijg je het niet, dan kan ook dit weer je hele dag beheersen)
  • je trekt vaak partners aan die zich niet willen of kunnen binden
  • je fantaseert veel en graag over hoe jullie leven er samen uit zou kunnen zien
  • je blijft vaak in relaties zitten die helemaal niet zo goed voor je zijn, maar je hebt liever een relatie dan dat je alleen bent
  • je hebt een lage eigenwaarde, weinig contact met je gevoel en je zelfliefde is laag
  • je wil het liefste heel veel samen zijn 
  • je hebt het gevoel de ander nodig te hebben en niet zonder de liefde te kunnen
  • je bent snel jaloers
  • je hebt de neiging de ander te claimen

Bindingsangst en verlatingsangst lijken dus misschien het tegenovergestelde, maar niets is minder waar

Wat is bindingsangst en verlatingsangst? Onder bindingsangst zit verlatingsangst en onder verlatingsangst zit bindingsangst. Zo kan het dus zijn dat je in de ene relatie last hebt van bindingsangst en in de andere relatie van verlatingsangst. Het kan zelfs in een relatie afwisselen. 

Hoe werkt dit? 

Verlatingsangst is vaak een voorstadium van bindingsangst. Je denkt namelijk dat je die fijne relatie wil, maar je ‘kiest’ de partners uit waar je dit niet mee realiseert. Stiekem is dat heel veilig (al denk je in je hoofd dat je dit écht heel graag wil). 

Want zolang jij je niet écht hoeft te binden, hoef je je hart ook niet echt open te stellen en kun je niet gekwetst worden

Uiteindelijk is dit natuurlijk schijnveiligheid, omdat je door je keuze van partners alsnog keihard gekwetst wordt. 

Onder bindingsangst zit weer verlatingsangst. De reden om je niet te willen binden heeft te maken met het feit dat je niet verlaten wil worden. Door afstand te nemen pak je de controle en zo kun je dus ook niet verlaten (lees: gekwetst) worden. 

Beide worden dus gedreven door angst, de angst om gekwetst te worden. Bij bindingsangst pak je de controle door de ander op afstand te houden. Bij verlatingsangst wil je de controle (en ben je continu bezig) om de bevestiging van de ander te krijgen. 


Waar komt het vandaan? 

Wat is bindingsangst en verlatingsangst en waar komt het vandaan? Ooit heb je pijn gevoeld en besloten ‘dit wil ik nooit meer voelen’. Omdat dit vaak ontstaan is toen je kind was, draag je dit al heel lang mee. Als kind heb je iets ervaren van (heel) veel pijn deed en jij je afgewezen hebt. Die pijn kon je toen nog helemaal niet aan. Niet alleen omdat je nog helemaal niet zo bekend was met emoties (en dus geen idee had wat je overkwam) maar ook omdat je emotionele brein nog niet ontwikkeld was. 

Dit voelen was zo beangstigend en onveilig, er was maar 1 oplossing: jezelf beschermen voor dit gevoel van afwijzing. Hoe? 

Jezelf vertellen dat je dit nooit meer wilde ervaren, een muur om je hart heen bouwen en in je hoofd schieten

Deze overlevingsstrategie was nodig toen je kind was, het heeft je beschermd. Het vervelende is echter, dat je deze overlevingsstrategie met je mee hebt genomen toen je ouder werd en het je nu juist in de weg zit. Je wil heel graag liefde, maar je houdt (onbewust) juist de liefde op afstand om maar geen pijn te hoeven voelen. Waar je jezelf uiteindelijk juist pijn mee doet. 

Door je bindingsangst en verlatingsangst, stel je je niet meer kwetsbaar op, kun je je niet helemaal open stellen en is het heel moeilijk voor je om je grenzen op een volwassen manier aan te geven. Vaak weet je ook niet goed wat je grenzen zijn, omdat je het contact met je gevoel kwijt bent. Je gevoel onderdruk je namelijk al heel erg lang om de pijn maar te vermijden.  


Hoe bindingsangst en verlatingsangst elkaar aantrekken

Juist doordat jullie beide in dit patroon zitten, trekken jullie elkaar aan en ontstaat er vaak een relatie van aantrekken en afstoten. 

Degene met verlatingsangst trekt degene met bindingsangst aan; waar onder zit dat dit een partner is waarvan je stiekem (onbewust) al weet dat het toch niets gaat worden en zo kun je dus niet gekwetst worden (de schijnveiligheid zoals hierboven omschreven). Degene met bindingsangst trekt degene met verlatingsangst aan omdat zij met hun gedrag ‘wegkomen’ bij een verlatingsangstige. Iemand die hier geen last van heeft, zou het gedrag van de bindingsangstige doorgaans niet pikken en zichzelf meer gunnen. 

Zo doorbreek je bindingsangst en verlatingsangst

Wat is bindingsangst en verlatingsangst? Ik hoop dat je hier antwoord op het gekregen! En goed nieuws: gelukkig kun je bindingsangst en verlatingsangst doorbreken. Hier zul je wel hulp voor moeten inschakelen en bereid willen zijn om met jezelf aan de slag te gaan. Het vergt tijd investeren in jezelf, zodat je je patronen gaat erkennen, herkennen en doorbreken. 

Hoe? Ik inspireer je graag tijdens mijn gratis Masterclass of gratis Challenge “Van Liefdespijn naar Gelukkig zijn”. 

-->>Je schrijft je hier gratis in

Liefs Myra
Liefdespijn Expert
Coach & Therapeut

Over de schrijver
Myra de Wildt
Reactie plaatsen