5 Tips om je negatieve overtuigingen te doorbreken
Myra de Wildt
02 februari 2020 

5 Tips om je negatieve overtuigingen te doorbreken

In dit blog deel ik met je: 5 Tips om je negatieve overtuigingen te doorbreken

Ik kan mijn hart niet openen…
Ik kom altijd de verkeerde mannen tegen…
Ik ben niet goed in het bewaken van mijn grenzen…
Ik heb geen tijd om aandacht aan mezelf te geven…
Ik heb onvoldoende zelfliefde…

Overtuigingen… We hebben ze allemaal. Bewust en vaak ook onbewust.

Tips om je negatieve overtuigingen te doorbreken. Onze overtuigingen zorgen er vaak voor wat voor een gedrag we laten zien. Ze geven een betekenis aan de dingen die we meemaken en die we ervaren. Aan onze waarheid. Wat niet perse dé waarheid is, want wat is dat eigenlijk, de waarheid? De waarheid is de betekenis die wij zelf geven aan wat we ervaren, maar die kan voor iedereen anders zijn. Daarom de vraag, wat is waarheid?

Zo kan een man in een relatie vinden dat hij zijn partner heel veel aandacht geeft.
Maar kan de vrouw in dezelfde relatie vinden dat ze weinig aandacht krijgt van haar partner.

Ze vertellen allebei de waarheid. Maar hun verhalen zijn tegenovergesteld. Toch liegen ze allebei niet. Want ze vertellen allebei hun eigen waarheid.

Veel van onze overtuigingen zijn ontstaan in onze jeugd. Om precies te zijn toen wij tussen de 0 en 7 jaar oud waren. Toen is onze zogenaamde “blauwdruk” gemaakt. Door situaties die toen gebeurd zijn, hebben we overtuigingen gecreëerd die ons toen beschermden. Vervolgens nemen we onze overtuigingen de rest van ons leven mee. Omdat dat voor ons de waarheid is.

Maar is dat nog de waarheid? En nog belangrijker, dient die waarheid je nog? Want wat brengt het je bijvoorbeeld nog wanneer je je hart sluit? Hoe ongelukkig word je ervan dat je jezelf (misschien onbewust) niet voldoende waard vindt? Hoe klaar ben je met die verkeerde mannen die op je pad komen? En hoe mis je het gevoel van vrijheid omdat er amper ruimte voor jou is?

Met je hoofd kun je vast veel goed beredeneren. Natuurlijk ben ik het wel waard! Ja, ik sta op mijn strepen! Ik ben belangrijk! Ik hou van mezelf! En ga zo maar door. Maar laten je acties hetzelfde zien? Of laat je je onbewust best goed leiden door je overtuigingen? Overtuigingen die je uiteindelijk niet zover brengen en die zelfs misschien wel zorgen voor patronen, zoals steeds maar die verkeerde man tegen komen.

Wanneer je weet wat je overtuigingen zijn en waar ze zijn ontstaan, kun je de pijn van het verleden verwerken en nieuwe overtuigingen creëren.

5 Tips om je negatieve overtuigingen te doorbreken:

1. Sta stil bij wat jouw overtuigingen zijn

Sta stil bij de dingen die je jezelf zegt en waar je eigenlijk niet zoveel aan hebt. Wat zegt het stemmetje achterin je hoofd? Welke verhalen vertel je jezelf? Wat is die kritische stem in jezelf? Helpt het je bijvoorbeeld om te blijven zeggen dat je nooit tijd voor jezelf hebt? Kom je ‘betere’ mannen tegen door tegen jezelf te blijven zeggen dat er geen goede mannen meer zijn? Komt ineens wel de prins op het witte paard voorbij doordat jij jezelf blijft zeggen dat je je hart niet kunt openen? Helpt het gevoel van “ik ben niet goed genoeg” je met je heel goed over jezelf voelen?

Wil je erachter komen wat jouw overtuigingen zijn? Schrijf dan op wat je vaak tegen jezelf zegt. Vind je dat zelf lastig? Vraag dan aan een vriend(in) wat ze je vaak horen zeggen.

2. Sta stil bij waar deze overtuigingen vandaan komen

Is de overtuiging die je jezelf vertelt een overtuiging die je onlangs gecreëerd hebt? Of draag je die stiekem al een hele tijd bij je?
Is er misschien tijdens je jeugd iets gebeurd waardoor je je deze overtuiging eigen hebt gemaakt of is het een overtuiging die je van je ouders hebt over genomen? Geef jezelf de ruimte om te zien, te voelen of te ervaren waar ze vandaan komen.

3. Sta stil bij wat de winst van deze overtuigingen zijn

Een negatieve overtuiging brengt ons altijd iets ‘goeds’ anders zouden we ‘m niet in stand houden. Wat is voor jou de reden dat je deze overtuiging al zo lang bij je houdt? Bescherm je bijvoorbeeld je hart door deze juist te sluiten? Ben je (onbewust) bang wat er gebeurt wanneer je jezelf echt op nummer 1 gaat zetten? Is het ergens veilig om een bepaalde stap niet te nemen, omdat je dan ook niet teleurgesteld kan worden wanneer het niet lukt?

Er is altijd een reden waarom we in deze overtuiging blijven geloven. Het is eigenlijk een soort comfortzone geworden. We worden er misschien niet heel erg blij van, maar we weten in ieder geval waar we aan toe zijn. Wanneer we iets anders gaan geloven, tja… dan weten we niet wat er komen gaat. En dat is onzeker. Dus blijven we liever in onze comfortzone hangen en dus in onze negatieve overtuiging geloven.

De laatste 2 tips om je negatieve overtuigingen te doorbreken:

4. Gun jezelf de rouw

Een overtuiging is vaak ontstaan uit een trauma. Dat kan zowel door een grote of kleinere gebeurtenis zijn. Een trauma is een trauma en is pijnlijk. Misschien draag je dit al jaren met je mee. En stop je het weg in de grote zware rugzak op je rug. Het klinkt misschien gek, maar pijn & verdriet wordt juist geheeld door het aan te gaan. Dit is natuurlijk niet altijd leuk en kan best heel pijnlijk zijn. Maar juist door je verdriet heen gaan, zorg voor verlichting. Dus rouw om het verdriet wat je (vroeger) is aangedaan. Huil je tranen, ben boos en uit je frustratie.

5. Time for change, verander je overtuiging

Je pijn & verdriet aangaan is belangrijk in het proces van verwerken en kunnen loslaten. Maar op een bepaald moment heb je je mind nodig. Omdat je niet jaren in je eigen verdriet wilt wegkwijnen. “Wat je overkomt heb je niet in de hand, hoe je ermee omgaat wel”. Dus heb je je mind op een bepaald moment nodig. Het moment dat je gerouwd hebt, maar niet eeuwig in rouw wilt zitten. Dan is het tijd voor je nieuwe overtuigingen.

Schrijf voor jezelf op wat het tegenovergestelde is van je negatieve overtuigingen

Ik kan mijn hart niet openen vs. ik open mijn hart.
Ik kan mijn grenzen niet bewaken vs. ik bewaak mijn grenzen.
Ik hou niet genoeg van mijzelf vs. ik hou van mezelf.
Ik ben het niet waard vs. ik ben het waard.

Vertel jezelf een nieuwe waarheid. De positieve, liefdevolle waarheid waar je mild bent naar jezelf.

Ik hoop dat ik je hiermee een beetje meer inzicht heb gegeven in je overtuigingen.
Heb je hier hulp bij nodig? Kom dan naar mijn gratis Online Masterclass Time for Me.

-x- Myra

Over de schrijver
Myra de Wildt
Reactie plaatsen