Vorige keer schreef ik over verlatingsangst bij verlatingsangst, deze week ga ik in op de triggers bij bindingsangst.
Wat is bindingsangst?
De tegenhanger van verlatingsangst is bindingsangst. Waar je bij verlatingsangst enorm bang bent om de ander te verliezen, vind je -wanneer je last hebt van bindingsangst- het juist een uitdaging om je te binden. Je voelt de toenadering van een ander, als een verlies van je zelfstandigheid.
Emoties druk je gemakkelijk weg
Tijdens een conflictsituatie is het voor jou beter om weg te lopen; zo hoef je het niet aan te gaan. Je kunt zeker wel op iemand verliefd worden wanneer je bindingsangst hebt. Maar wanneer het ‘echt’ wordt, heb je vaak de neiging om emoties weer af te laten koelen door juist te gaan letten op de dingen die niet goed gaan. Zo rechtvaardig je dan ook jezelf, dat je de ander wegduwt.
Wanneer je last hebt van bindingsangst, denk je misschien in eerste instantie dat je wegloopt van een ander, maar in feite loop je op de eerste plaats weg van jezelf. De ander triggert echter jouw gevoel van benauwdheid, maar die benauwdheid zit dieper dan datgene wat jouw partner jou laat voelen. We leggen het je uit in dit artikel.
Wanneer je bindingsangst hebt, ben je bang om je te binden Je zorgt er vaak voor (onbewust) dat een relatie zich niet dusdanig ontwikkelt dat jij je emotioneel hoeft open te stellen. Want écht contact maken met je gevoel (en dus met de ander), dat is super beangstigend dus daar begin je maar liever niet aan.
Misschien herken je de onderstaande triggers bij bindingsangst bij jezelf of bij je (vorige) partner:
Trigger 1: je verliest de controle
Je houdt graag de controle over de relatie en dit is dan vooral de controle zodat de ander niet te dichtbij je in de buurt komt. De grenzen worden vrijwel allemaal door jou bepaald, weer zodat de ander niet te dichtbij kan komen. Gebeurt dit wel, dan geef je duidelijk aan dat de ander niet teveel verwachtingen moeten hebben.
Trigger 2: je gaat vreemd
Misschien herken je het zelfs wel, dat je in een relatie vreemd gaat. Hoe komt dat nou? Wanneer je in een relatie zit die eigenlijk heel erg fijn is, maar waar de intimiteit steeds echter wordt, word je bang. Je hebt immers niet geleerd (of een overlevingsmechanisme voor jezelf gecreëerd) om te voelen. Wanneer je in een relatie dichterbij elkaar komt, komt er steeds meer intimiteit en dat is eng. Door vreemd te gaan, creëer je direct een afstand, zodat je partner niet te dichtbij komt.
Trigger 3: uitnodigingen voor familiegelegenheden
Je gaat ook liever niet te veel mee naar gelegenheden met zijn/haar vrienden of familie en vakanties plan je ook liever niet in. Dan zou je namelijk meer tijd met de ander doorbrengen en dat vraagt dan van jou om de intimiteit aan te gaan. Maar dat is juist eng, dus daar blijf je liever bij vandaan.
Trigger 4: de ander komt te dichtbij
Wanneer je partner (of date) te dichtbij komt, en het voor jou als ‘echt’ gaat voelen, dan slaat de angst toe. Je voelt dat je je moet gaan verbinden en dat grijpt je naar de keel. Verbinding zorgt voor verantwoordelijkheid en dat je van alles ‘moet’ doen voor de ander en die verantwoordelijkheid voelt voor jou heel zwaar.
Trigger 5: grote gebeurtenissen in een relatie
De angst van verbinding kan zo heftig zijn, dat jouw overlevingsmechanisme van vluchten enorm wordt getriggerd. Bijvoorbeeld wanneer de ander de relatie officieel wilt maken. Ook kan dit gevoel opkomen na jullie eerste seksuele contact, wanneer de stap tot samenwonen wordt gezet of wanneer er kinderen komen.
Wanneer de angst opspeelt, is per persoon anders. Bij de een kan de angst al getriggerd worden nog voordat er sprake is van een echte binding en bij de ander kan deze angst pas opspelen wanneer er juist al jaren sprake is van relatie. Wanneer er bijvoorbeeld een kind komt, kan het een enorme trigger voor je zijn omdat het dan echt voor altijd zou moeten zijn.
Het interessante van bindingsangst is, dat wanneer je het gevoel hebt dat je de ander nog voor je moet winnen, je nergens last van hebt. Pas wanneer de ander zich echt voor jou openstelt, wordt je trigger aangewakkerd. Hierdoor laat je de ander vaak ook met complete vraagtekens achter. “Alles was goed, totdat ik mijn hart voor haar opende en toen was ze weg”.
Dit is gedrag wat je ziet wanneer je last hebt van bindingsangst Je doet super je best om iemand te veroveren, maar wanneer je diegene hebt, wordt het te echt en ren je weg. Het paradoxale is ook wel, dat je diep in je hart wel echt een relatie wilt, maar je durft het gevoel niet aan te gaan waardoor je er toch van wegloopt.
Je zendt daarom ook tegenstrijdige signalen uit naar je partner, wat natuurlijk enorm verwarrend voor de ander is. Het ene moment kun je van alles voor je partner doen, waardoor hij denkt “het zit helemaal goed” en het andere moment kun je enorme afstand nemen, waardoor hij er niets meer van begrijpt.
Er is dus een enorme tegenstrijdigheid. Bijvoorbeeld doordat je de ander duidelijk laat weten dat je geen relatie wilt. Maar met je gedrag laat je iets anders zien, waardoor je jouw partner (/date) andere signalen geeft.
Hoe doorbreek je de heftige emotionele triggers bij bindingsangst, ik geef je 5 tips:
Tip 1: erken je bindingsangst
Erkennen dat je bindingsangst hebt, is een belangrijke stap omdat je van hieruit kan kijken naar de oplossingen. Wanneer er geen erkenning is, zul je gewoon met het gedrag wat je nu vertoont door blijven gaan en zal een liefdevolle relatie er niet inzitten.
Vraag jezelf af, waar je precies bang voor bent? Ga met jezelf aan de slag om erachter te komen wat er achter jouw bindingsangst zit. Erken je emoties, gevoelens en angsten. Laat ze er zijn, ook al voelen ze in eerste instantie heel ongemakkelijk.
Tip 2: ben je bewust van je emoties en het gedrag wat hieruit voortvloeit
De ander raakt iets in je aan, wat is dat precies? Waar zit jouw echte angst? Wat zou er gebeuren wanneer je je bindt? Wat gebeurt er dan met jouw gevoel? Welk gedrag ga je vertonen? En welke angst voel je dan?
Door te herkennen wat er met jou gebeurt wanneer je geraakt wordt, kun je er ook iets aan gaan doen. Zonder herkenning, zul je in dit cirkeltje door blijven gaan en zal een fijne relatie – die je stiekem wel graag zou willen – niet tot stand komen.
Tip 3: verwerk de emoties die onder jouw gedrag zitten
De emoties die onder jouw gevoel van benauwdheid of verstikking zitten, zijn vaak terug te herleiden naar je jeugd. Wat is er gebeurd, waardoor jij vroeger dit gevoel hebt gehad en hieruit het overlevingsmechanisme van weglopen hebt gecreëerd?
Heb je bijvoorbeeld van huis uit niet geleerd om te voelen? Kreeg je van het ouders geen ruimte om je emoties te tonen (of werd hier simpelweg gewoon niet over gesproken), waardoor je ze hebt weggestopt. Heb je je verstikt gevoeld door een van je ouders? Of heb je misschien wel klem gezeten tijdens je geboorte?
Door te weten waar jouw gevoel van angst is ontstaan, kun je deze emotie gaan verwerken. In het 9 maanden programma ‘Van Liefdespijn naar Gelukkig zijn’ gebruiken wij hier bijvoorbeeld hypno meditaties voor, zodat je onverwerkt kind pijn kan helen en verwerken. Met Hypno sessies/meditaties alleen ben je er echter niet. Je zit waarschijnlijk al minimaal 10 jaar in dit patroon. Dus om dit te doorbreken, werken wij in onze programma’s ook met gedragsverandering, mindset, zelfliefde en leren voelen.
Tip 4: maak het echte contact met jezelf
Als je echt eerlijk tegen jezelf bent, wat roept het in je op wanneer je ECHT zou moeten voelen. Misschien ken je ook wel het gevoel van ‘ongemak’, wat je in je buik of borstgebied kan voelen. Wat doet het met je, wanneer je daar echt naar toe zou gaan?
In eerste instantie is dat natuurlijk een enorm ongemakkelijk gevoel. En waarom zou je naar een gevoel van ongemak gaan? Omdat het contact maken met jezelf de eerste stap is. Wanneer je continue maar wegloopt, is er geen contact met je gevoel. En zul je getriggerd blijven in je angst.
De uitdaging is dus om, comfortabel te gaan worden met het oncomfortabele. Leer om stil te staan bij jezelf en de gevoelens die je hebt. Voel je de trigger bij bindingsangst, bijvoorbeeld omdat de ander je benauwd laat voelen. Loop niet weg, maar ga dit gevoel aan en accepteer alle emoties die er op dat moment zijn. Op die manier verwerk je je oude pijn, en kun je je open gaan stellen voor jezelf (en uiteindelijk de ander).
Tip 5: deel met de ander
Dit is natuurlijk een enorm uitdagende, omdat ‘wegrennen’ je overlevingsmechanisme is. Maar probeer met de ander te delen wat er met jou gebeurt, zodat je hier ook liefdevol je eigen grenzen neer kan zetten.
Kijk hierbij wel uit dat je niet de emoties die bij jou horen bij de ander neerlegt. De ander is immers een trigger voor jouw gevoel en gedrag, maar is niet de oorzaak. We hopen je met dit artikel mooie inzichten te hebben gegeven. Wil je meer weten over verlatings- en/of bindingsangst? En wil je de tools leren hoe je deze angsten kunt doorbreken?
TENSLOTTE: SCHAKEL HULP IN!
Triggers bij bindingsangst doorbreken is niet iets wat je eventjes doet. Er zitten diepgewortelde patronen onder die je met behulp van begeleiding kunt doorbreken.
Deze maand geef nog 2x (hierna voorlopig niet meer) de live Masterclass: van Liefdespijn naar Gelukkig zijn, waar ik je graag voor wil uitnodigen.
* Je krijgt het antwoord op de vraag hoe het komt dat je steeds in dezelfde relatiepatronen terecht blijft komen
* Ik vertel je het geheim hoe je bindings- en verlatingsangst, relatie- en liefdesverslaving en codependentie doorbreekt
* Je ontdekt de magische formule voor een gezonde, volwassen & liefdevolle relatie
–>>Je schrijft je hier gratis in
Liefs, Myra