Tips om uit te stoppen met overleven

Op dit moment zit ik heerlijk in mijn vel, maar ik ga je eerlijk zeggen, dit is niet altijd zo geweest. Sterker nog; ik heb mezelf aan de afgrond zien staan. Daarom geef ik je tips om te stoppen met overleven.

Ooit stonden mijn beste vriendinnen met spoed op mijn stoep, omdat ik mij zo zwaar depressief voelde

Het leven deed me gewoon ontzettend veel pijn. Ik trok de ene foute man na de andere aan, waardoor mijn hart continu gebroken werd en waardoor ik nog meer pijn voelde. Terwijl ik ervan overtuigd was, dat de oplossing voor al mijn pijn en ellende de liefde van een man zou zijn

Uiteindelijk kreeg ik die (dacht ik), van de vader van mijn kind. Die er vervolgens vandoor ging en ik er alleen voor kwam te staan met een klein baby’tje. Mijn baas vond het op dat moment -na 5 jaar trouwe dienst- ook nog eens een goed idee om mij (onterecht) te ontslaan.  Alleenstaande moeder, extreme hartenpijn en ook nog eens zonder baan.

Eerlijk? Wanneer ik terugkijk op mijn leven van toen, zie ik met name ellende. Ellende, pijn en zoooooveel verdriet. Mijn leven was echt vaak een diep zwart gat. Wat had ik graag tips om te stoppen met overleven willen hebben krijgen toen.

De eerste jaren van het alleenstaand moederschap waren ook niet altijd gemakkelijk en bestond uit veel vechten en heel veel OVERLEVEN. Dat was ik eigenlijk al mijn hele leven aan het doen. Maar damn, wat word je daar ontzettend moe van. Herken je dat? Dat het leven overleven is?

Een strijd in de liefde, zorgt er vaak ook voor dat je in de overlevingsstand gaat staan. Het alleen doen, dat gaat je ook goed af. Maar ja, of je het diep in je hart fijn vindt? En de teleurstelling van dat het steeds maar niet lukt in de liefde, is groot. Je sluit je hart steeds meer af en de juiste liefde, lijkt steeds verder weg.

Wil je weer gaan leven? Tips om uit te stoppen met overleven:

1. Weet waar je gevecht vandaan komt

In de overleefstand staan, is niet zomaar een standje wat je even aan of uit zet. Het is ook niet een stand, die vorige week aan is gegaan. Het is waarschijnlijk een stand die al behoorlijk lang aan staat. Misschien zelfs al wel het grootste gedeelte van je leven.

Misschien is het in je leven zo gelopen, dat je steeds meer hebt moeten overleven, maar is het zaadje hiervoor al in je kindertijd gepland. Waarom moest jij vroeger vechten?

  • Ben jij gaan presteren of heel hard je best gaan doen, omdat je zo de aandacht van je vader of moeder kreeg?
  • Ben je voor anderen gaan zorgen, om je ouders te ontlasten omdat ze druk met andere dingen bezig waren?
  • Ben je gepest en moest je vechten om je gevoelens niet te laten zien of om voor jezelf op te komen?
  • Deed je er niet zo toe en moest je vechten om te laten zien dat je er was?

Heb ik liefdespijn?

Wat was jouw gevecht? En is dat misschien stiekem nog steeds je gevecht? Wanneer je vroeg geleerd hebt om te overleven, dan is dat een strategie die je ontwikkeld hebt om te blijven staan. Omdat je die zo gewend bent, is dat nog steeds je strategie. Hoewel je er nu vaker last van hebt, omdat het leven doordat je aan het overleven bent ook wel zwaar voelt.

En wat een paradox. Hoewel je dit eigenlijk niet meer wil, trek je toch juist iedere keer weer situaties aan waardoor je blijft overleven en je overtuiging dat je het toch allemaal alleen moet doen, ook bevestigd wordt. Door te onderzoeken wat jouw gevecht vroeger was, krijg je meer inzicht in je huidige patronen. En vanuit inzicht kun je iets gaan doorbreken.

2. Durf je wond aan te kijken

Overleven is dus een strategie geworden. Een strategie waarvoor? Zeer waarschijnlijk voor het ontwijken van een gevoel wat je niet wil voelen.

Dit gevoel -wat ontstaan is in je kindertijd- kon je toen nog niet aan. Door in de overleefstand te gaan en hier een strategie zoals hard werken, presteren of voor een ander zorgen voor in te zetten, kon je overleven.Zit je misschien nog steeds in die stand? Toen je klein was, kon je de pijn niet aan. Maar je bent nu een volwassen vrouw. Je kan dit aan!

Is dit leuk? Nee, het is niet leuk en fijn om pijn te voelen. Door er niet naar toe te gaan, doe je jezelf eigenlijk nog veel meer pijn aan. Je blijft in de overleefstand staan, waardoor je je ook zo moe voelt.

Ben je er klaar voor om het aan te gaan? Dat zal best onnatuurlijk aanvoelen. Je bent immers gewend om van je emoties weg te lopen en je hebt ook geen idee wat er zal komen, wanneer je je emoties toe laat. Dus ben je vaak bang voor wat zou kunnen gaan komen en heb je misschien ook wel de angst dat je het niet aankan. Maar hierdoor wordt  de last op je schouders steeds zwaarder en zwaarder. Wanneer je je wond aan gaat kijken, kun je je wond gaan helen en de lasten van je schouders af laten vallen.

3. Sta jezelf toe weer te mogen voelen

Sta je het jezelf toe om naar je verleden te kijken en de wond te verwerken? Dan wacht je een pittig proces; maar wel eentje die zorgt voor een gelukkiger, zachter en lichter leven. Met de nadruk om leven. Niet meer overleven dus.

Hiervoor is het nodig om te voelen en daarmee raak ik waarschijnlijk een van jouw grootste uitdagingen aan. Het is ook tevens de meest gestelde vraag die ik krijg “hoe ga ik voelen?”. Het interessante van die vraag, is dat je op deze vraag een cognitief antwoord wil. Terwijl het juist je uitdaging is om uit je hoofd te gaan en weer in je lichaam te gaan kruipen.

Weer voelen, dat is een proces wat je weer mag gaan ervaren. Maar dat is spannend. Je bent immers al zo lang gewend om juist niet te voelen. Dus hoe doe je dat, weer voelen? Investeer in jezelf en in persoonlijke ontwikkeling. Persoonlijke ontwikkeling “dwingt” je namelijk om naar jezelf te kijken. Ook wanneer het soms even moeilijk is.

Het wordt steeds makkelijker en je leven gaat er steeds fijner uitzien. Omdat je steeds dichterbij jezelf komt, meer liefde voor jezelf gaat voelen en …. weer in contact komt met je vrouwelijke energie. Het is namelijk de mannelijke energie die ervoor zorgt dat je veel aan het vechten en aan het overleven bent. Terwijl je vrouwelijke kant, meer “zijn” is. Dat is in contact zijn met je gevoel.

Lief voor jezelf zijn en mogen ontvangen. Hoe fijn zou dat zijn, dat je meer mag ontvangen! Meer vrouw zijn, oftewel meer in contact zijn met je vrouwelijke energie. Dat betekent dus iets meer achterover leunen en vertrouwen.

Geef jezelf wat meer vrouw, zodat er ook wat meer zachtheid in je leven mag komen

Het leven loopt niet altijd hoe je het had gehoopt en het doet misschien wel verdomde veel pijn dat je in deze situatie zit. Dat is oké, dat mag je best voelen (ook al is dat niet het allerleukste gevoel).

Door weg te lopen van deze gevoelens, blijf je de rugzak op je rug eigenlijk alleen maar vullen en vullen. En natuurlijk wordt die rugzak super zwaar. Die zwaarte sleep je vervolgens iedere dag maar mee, dag in en dag uit.

De enige manier om deze los te laten, is door ‘m aan te gaan.
Enne…

  • Geef jezelf eens wat vaker een compliment.
  • Geef jezelf wat vaker een middag of avondje uit (yes, het kan bijna weer!)
  • Sta 10 minuutjes eerder op zodat je de dag in rust begint.
  • Sluit de dag af met een lekkere douche die je heel bewust neemt.
  • Luister naar heerlijke muziek waar je blij van wordt.
  • Ben dankbaar voor de dingen die je allemaal hebt en sluit de dag af met het gelukkige gevoel wat je hiervan krijgt.

Wil jij weer gaan leven en uit je patroon van liefdespijn komen?
Ik geef regelmatig de Masterclass of mini training “Van Liefdespijn naar Gelukkig zijn”
–>>Hier schrijf je je helemaal gratis in<<–

Zie ik je dan?

Liefs, Myra
Liefdespijn Expert

Myra de Wildt

Myra de Wildt

House of Divine Love Vind je ware liefde door zelfliefde & hartconnectie Online trajecten, live transformatiedagen & 1 op 1 mentoring
0 Shares
Share
Tweet
Share