Herken je dit misschien ook? "Ik vind de mannen die mij leuk vinden niet interessant". De mannen die jou dus écht leuk vinden, die vind jij niet leuk? En de mannen die jij heel graag wil, op een of andere manier onbereikbaar zijn of voor veel drama zorgen? De "foute man" is natuurlijk lekker spannend, rete aantrekkelijk en zorgt voor die heerlijke spanning. In the end heb je er niets aan, maar die pieken zijn zo fijn. De dalen die erna komen helaas niet...
De man die op papier top is, daar ga je niet zo van aan
Hij ziet er wel goed uit (maar je voelt die echte aantrekkingskracht niet), heeft een prima baan, is aardig en is te vertrouwen. Maar ja, je voelt er niets bij. Ik vind de mannen die mij leuk vinden niet interessant. Hoe kan dat nou?
Wanneer je jong bent, leer je via je ouders wat liefde is. Dat wat je krijgt van je ouder(s), is jouw referentiekader in de liefde. En dat wat jij gewend bent, dat is veilig voor jou. Zelfs al was het vroeger helemaal niet veilig. Maar omdat jouw bewuste altijd wil weten waar die aan toe is, geeft een situatie die je gewend bent je veiligheid.
Wanneer jij dus een vader had die er niet of weinig was, dan is jouw inprent van de liefde "hij is er niet"
Wat krijg je doorgaans op je pad? Mannen die niet (volledig) aanwezig zijn of niet voor je gaan. Was jouw moeder emotioneel niet bereikbaar? Dan is dat jouw inprent van de liefde en trek je doorgaans partners aan die emotioneel niet bereikbaar voor je zijn.
Heb je door bovenstaande (of door iets anders wat in jouw jeugd gebeurd is) moeten vechten voor de liefde? Je bent bijvoorbeeld gaan presteren of hard gaan werken, om maar de bevestiging van je ouder(s) te krijgen. Wat doe je vervolgens in relaties? Hard werken om liefde te krijgen. Hoef je niet hard te werken (wat je bij de "Brave Hendrik" doorgaans niet hoeft te doen), dan matcht dat niet met jouw inprent van de liefde en vind je het dus niet interessant.
Of je bent voor je ouders (of je broertje(s) of zusje(s) gaan zorgen om ze maar niet tot last te zijn. Wat doe je vervolgens in relaties? Je gaat zorgen voor de ander, waarbij je jezelf doorgaans vergeet. Hoef je niet voor iemand te zorgen? Dan matcht ook dit je inprent niet, krijg je de pieken niet en haak je af.
Zonder dat je hierbij een verwijt naar je ouders hoeft te maken. Zij hebben in alle waarschijnlijkheid ook gedaan wat ze konden. Zij komen ook ergens vandaan. Ze hebben ook hun bagage. Het gaat erom dat je jezelf de erkenning mag geven dat jij meer nodig had gehad. Maar dat is stap 2. Het is eerst goed om te begrijpen, waarom je in bepaalde relaties terecht blijft komen.
Je kiest voor een situatie die voor jou veilig is. En wat je gewend bent, dat is wat veilig voor je voelt.
Dat kan natuurlijk heel raar klinken, want in je hoofd klopt dit natuurlijk helemaal niet. Je wil helemaal geen emotioneel onbereikbare of onbeschikbare partner. Je wil helemaal niet gaan zorgen voor de ander ten koste van jezelf, je wil niet hoeven vechten voor liefde en je wil niet over je grenzen laten gaan. Je wil een gezonde, volwassen, liefdevolle en gelijkwaardig relatie.
En toch blijf je datgene aantrekken, wat je helemaal niet wil. Omdat het voor jou -ondanks dat je het misschien niet als fijn hebt ervaren- jou toch 'veiligheid' geeft. Niet bewust, maar wel onbewust. Want jouw onderbewuste is dit gewend en die wil dus vooral alles houden zoals het was/is. Die houdt helemaal niet verandering. Ook al is het niet fijn, het weet wel waar die aan toe is.
Dit deel in jou is ook niet gericht op jouw gelukkig maken, het is vooral gericht op jou te beschermen voor de pijn
Ook zo tegenstrijdig, want uiteindelijk krijg je hierdoor juist pijn omdat je met die ellendige liefdespijn blijft zitten. Maar dit deel in jou, ziet in verandering onvoorspelbaarheid en onveiligheid. Je weet immers niet precies wat er gaat gebeuren wanneer er verandering wordt ingezet.
Wat gebeurt er wanneer je het houdt zoals het is (en de bijbehorende partners aan blijft trekken)? Dan weet je in ieder geval waar je aan toe bent. Daardoor kies je dus onderbewust voor dezelfde type partners als wat je gewend was toen je opgroeide. Dat is veilig voor jou, je weet namelijk waar je aan toe bent. En daardoor trek je naar de mannen toe, die jou deze vorm van "veiligheid" geven, maar die heel vaak niet emotioneel niet beschikbaar zijn.
Dat kan je natuurlijk doorbreken, maar daarvoor moet je wel aan de bak (oftewel moedig zijn)
Ik werk in mijn programma's (onder andere) veel met innerlijk kind werk. Het verleden kun je niet meer terugdraaien. Je ouders kunnen jou niet meer geven wat jij vroeger nodig had. De enige die jou kan geven wat jij nodig had, dat ben jijzelf. En weet je niet wat je toen nodig had? Vaak is dat precies hetzelfde als wat je nu nodig hebt.
Je hebt alleen vast al wel ervaren dat een patroon doorbreken super moeilijk is. Er zijn allemaal saboterende stemmetjes in jou, die helemaal niet willen veranderen. Je moet daarom echt dapper en moedig zijn om de stap naar persoonlijke ontwikkeling te zetten. (Bijna) alles in jou schreeuwt namelijk dat alles juist gewoon moet blijven zoals het is.
Daarom is het zo dapper wanneer je investeert in persoonlijke ontwikkeling. Daar is écht lef voor nodig! Je gaat namelijk tegen iets in jou in, wat al heel lang de leiding in jou heeft. Alleen al door de stap naar persoonlijke ontwikkeling te zetten, begint het doorbreken van je patronen al. Dan begint de liefde voor jezelf.
Wanneer je dit blijft ontwikkelen, dan heb je die spanning van het type partner waar je wellicht de hoge pieken bij krijgt (maar ook de diepe dalen) niet meer nodig. Wanneer jij jezelf wel de liefde en aandacht gaat geven, écht contact gaat maken met jezelf en gaat ervaren wie je écht bent, dan ben je niet meer zo behoeftig voor de liefde en de aandacht van een ander. En dan ga je automatisch een ander type partner aantrekken. Eentje die wel echt bij je past, die wel voor je gaat en waar jij gelukkig van wordt. En dit bovenop het gelukkige leven wat je al hebt.
Ik geef iedere maand of de Masterclass of de mini training "Van Liefdespijn naar Gelukkig zijn. Je schrijft je hier gratis in.
Groet, Myra
Liefdespijn Expert
Coach & Therapeute
-> Ebook "Geen foute mannen meer" nu tijdlijk voor €4,99 i.p.v. €7,99
-> Volg ons op Instagram