Wanneer het niet lukt in de liefde, wordt daar vaak wat makkelijk over gedaan. Het is gewoon pech gehad. Volgende keer beter. Of het komt wel goed.
Maar wat als het steeds maar niet goed komt? Dan heeft dit een groot effect op je leven, wat mijn inziens enorm onderschat wordt. Vooral ook door werkgevers.
Ik denk dat iedereen kan beamen, dat liefdespijn één van de meest pijnlijke pijnen is die je als mens kunt voelen. Logisch dus, dat je absoluut niet lekker in je vel zit, wanneer het niet loopt in de liefde.
In de meeste gevallen duurt dit een paar weken, maar wanneer het in de basis niet goed zitten, kan dit je hele leven bepalen. En dan zijn de gevolgen groot.
Liefde geef je een (soms pijnlijke) spiegel
Veel vrouwen die ik begeleid komen bij me omdat ze vastlopen in de liefde, maar er zit zoveel meer onder. Liefde is echter een hele mooie (maar pijnlijke) spiegel die je vertelt over wat er nog vast zit in je lichaam.
Ga je over je grenzen heen in de liefde? 100% zeker dat je over je grenzen gaat in je werk, in vriendschappen en in het ouderschap. Bij de een misschien wat meer dan bij de ander, maar grenzen zijn niet je sterkste kant.
Wat zijn de gevolgen van je grenzen niet kunnen waarborgen:
– In de liefde: liefdesdrama
– In je werk: burn-out
– In je persoonlijke leven: depressie
Kortom: je functioneert doorgaans verre van maximaal. Je haalt niet uit je werk of bedrijf wat je wel als potentieel in je hebt zitten. Je bent niet volledig gelukkig, wat op ieder vlak in je lieven invloed hebt. En je blijft maar tegen de verkeerde liefdes aanlopen. Dat cirkeltje draait maar rond en rond.
Wat zit eronder? Wat dus zoveel verder gaat, dan dat het gewoon eventjes niet lukt in de liefde?
-> Je grenzen niet kunnen waarborgen, is een gevolg van onvoldoende contact met je gevoel kunnen maken.
Onvoldoende contact met je gevoel kunnen maken, is een gevolg van trauma wat opgeslagen zit in je lichaam. Bewust, of onbewust. We hebben namelijk allemaal trauma. Maar vaak heb je dit als mens zo diep weggestopt, dat we er niet bewust van zijn of het bagatelliseren met “het valt wel mee”.
Maar wanneer je onvoldoende contact met je gevoel kan maken, dan is het logisch dat je je grenzen niet kunt voelen. Het is immers je grenzen VOELEN, niet je grenzen weten. Maar wanneer er onvoldoende contact is met je gevoel, hoe kun je het dan voelen? Zo ga je er dus continu overheen.
En om het nog een stapje complexer te maken; ik denk dat heel veel mensen niet eens bewust zijn dat ze niet voelen. Want als niet voelen, een ‘gevoel’ is wat je al jaren met je meedraagt; dan is dat normaal.
Heel tricky dus…
Het is mijn missie om dit te doorbreken en zoveel mogelijk mensen te helpen om de weg naar hun hart weer te laten vinden.
Liefde zegt dus heel veel en ik ben ervan overtuigd dat wanneer werkgevers hier meer aandacht aan geven, dit ziekteverzuim verlaagt, werkgeluk verhoogt en hiermee de productiviteit en hiermee omzet enorm laat stijgen.